Hírek

2009.06.23. 02:28

Másodszor pótolják a Velencei-tó vizét - időlegesen lezárják a kerékpárút egy szakaszát

Székesfehérvár - Ma ismét megkezdik a pátkai tározóból a Velencei-tó pótlását. Emiatt lezárják a Fehérvár-Velencei-tó közötti kerékpárút Császár-vizet érintő szakaszát.

Kiss László

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság június 23-án 8 órakor megkezdi a Velencei-tó ismételt vízpótlását a pátkai tározóból - írja néhány napja kiadott közleményében az igazgatóság. A vízpótlás célja, hogy a tó jelenlegi 144 centiméteres vízszintje megközelítse az időszakra jellemző optimális vízállást. A Velencei-tó jelenlegi vízszintje több mint tíz centiméterrel marad el az üzemelési szabályzatban erre az időszakra meghatározott optimális vízszinttől. Március 16-án a tó 154 centiméteres vízállásánál már történt idén egy vízpótlás a pátkai tározóból, melynek hatására április közepére a tó vízállása elérte a 164 centiméteres vízállást.

A kerékpárosok figyelmét felhívják arra, hogy a vízpótlás idején a Székesfehérvár- Velencei-tó kerékpárút Császár-vizet érintő szakaszát lezárják.

Az elmúlt napok esőzései nem befolyásolják a korábban eltervezett vízpótlást - mondta el érdeklődésünkre tegnap délután Csonki István, a vízügyi igazgatóság vezetője. Az igazgató szavai szerint a tóban az elmúlt napokban nem hogy több lett volna a víz, inkább kevesebb: a tó szintje keddre 141 centiméterre apadt. A pátkai víztározóból kétmillió köbmétert terveznek leereszteni, így a halak - és a horgászok - számára is marad még kellő mennyiségű víz. A pótlást követően a víz szintje a május végén mért értéket éri majd el - tudtuk meg az igazgatótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!