Hírek

2009.07.25. 02:28

A virágzáskor csak úgy ontja millió pollenjét

Székesfehérvár - Sokan odafigyelnek az egészségükre, ezért futnak és kerékpároznak. Ők is veszélyben lesznek: az alsóvárosi bicikliút mellett szívhatják a parlagfű pollenjét.

Fejér Megyei Hírlap

Varga Gáborral, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnökével parlagfűvadászatra indultunk. A túra előtt nem tisztáztuk, merre menjünk, de gondoltam, hogy nem kell sokáig keresgélnünk. Egy tisztás mellett mentünk el, a munkahelyétől körülbelül két percnyire, amikor felkiáltott:

- Itt meg is állhatunk! Nem kell tovább mennünk!

Bevallom én csupán temérdek gazt vettem észre először, de amikor közelebbről is szemügyre vettük a terepet, előbukkant a növényzetből az allergiások egészsége számára káros gyomnövény. A rész az alsóvárosi kerékpárút mellett terül el. - Sokan nem veszik észre, pedig mindenhol megbújik - mesélte a férfi.

- A modellezők, futók és biciklisek gyakran járnak erre, augusztusban a virágzásakor tele lesz parlagfűvel a terület, és majd a kikapcsolódni vágyók szívják be a pollenjét - tette hozzá. 

- Nem véletlenül mondják, hogy parlagon hever, mert mindenhol megtalálható - folytatta, miközben kitépett egy tövet. - Most körülbelül 10 centiméteres a gyomnövény, de a legveszélyesebb a virágzásakor. Ha ezen az 500-600 méter hosszúságú és három méter széles sávon megjelenik, komoly gondot okoz, ezért itt fokozottan kell majd irtani - mesélte a férfi. 

A terveik között szerepel, hogy feltérképezik a várost parlagfű szempontjából, és a különösen fertőzött területekre az irtás után visszajárnak ellenőrzést tartani.

Továbbra is várunk bejelentéseket, fotókat Tiszta levegőt! Tegyünk együtt a parlagfű ellen! elnevezésű kezdeményezésünkre. 

A parlagfűvel fertőzött területekről készült képeket levélben és e-mailben is elküldhetik, illetve SMS-eket is várunk. A beküldők között augusztus elején kertibútorszettet sorsolunk ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!