Hírek

2009.09.22. 02:29

Megkóstoltuk Magyarországot

Nyíregyháza - Hatodik alkalommal rendezték meg a sóstófürdői találkozót, a Kóstolja meg Magyarországot . A Múzeumfalu Baráti Köre ismét kiadta a főzők szakácskönyvét.

Kovalcsik Katalin

Megkóstoltuk Magyarországot, nagyon finom volt! Ez volt a negyedik alkalom, hogy volt szerencsém részt venni a nem akármilyen kóstolón. Az Egyesület Fejér Megye Falusi Turizmusáért ugyanis már a kezdetektől összeállított csapattal érkezik a találkozó első napjára, péntekre a nyírségi megyeszékhelyre. A csapatfőnök az egyesület örökös elnöke, Törzsök Tibor - ő mindenképpen vezető ember, a kisbusz és az utasok is rá vannak bízva -, a főszakács Mesterházy E. Péterné, Paula asszony Pápa-Borsosgyőrből, a mézes-mustáros csülökcsodát és a sajtospogácsa-hegyet Kálóczy Rita szállítja Kiscsőszről. 
A Veszprém megyeiek tagjai a Fejér megyei egyesületnek, amelyhez minden évben csatlakoznak a váliak, bodzatermék, kecskesajt, szilva- és sokféle ízű gyümölcslekvár, valamint a kézművesek termékei utaznak velük együtt a kóstolóra. Az évente megrendezett kóstolón Tóth Ferencné Judit, Vál polgármestere a völgy kínálatát férjével együtt prezentálja a látogatóknak. Az idén harminc főző finomságaiból lehetett a kóstolgatni, ott voltak az Ukrán Népi Építészet Múzeuma munkatársai Ungvárról, sörös gulyást készítettek zöldséggel, kolbásszal a Kelet-Szlovákiából útrakelt iskeiek, és a Tornyosi ászok a Vajdaságból vittek rétest és szármát, a mi töltött káposztánknak majdnem megfelelő, darált húsból készült savanyú káposztás egytálételt.

A megyeiek megrakott kisbusszal érkeztek, több bogrács, marhahús, csülök, zöldség, három tepsire való mézes-mustáros pácolt csülök - az idén sem sikerült enni belőle, a tepsit nyalogattuk - a sajtos pogácsát eredetileg a szombati marhagulyáshoz szánták, de már pénteken elfogyott. Az aznapi káposztás-csülkös paszuly akármilyen nehéz étel, könnyedén elfogyott a két bográcsból. Hasonlóan járt a marhagulyás csipetkével, szombat délután már alig lehetett kész ételt kapni a skanzenben. Ezernyi - vagy kétezernyi - látogató érkezett, kóstolójegyre kérhettek az ételekből. Az idén is népszerű volt a nyíregyházi és a vállaji német kisebbségi önkormányzat gyúrta, töltötte strudli, a helyi motoros veteránok utógyújtásos bablevese, a nyíradonyi Nagy Gyula korhelyes halászleve, a nyírszőlősi Petrilla Attila jurtázó szabad magyar székely határőr bablevese 1928-ból. A borok közül a Velencei-tó környéki gazdák borait ízlelgették az ínyencek, de amikor este vacsorához ültünk a hangulatos sóstói vendéglőben - napközben nem értünk rá enni, főzőprogramon voltunk! - az etyeki Juhfarkot kínálta a pincér, finom volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!