Hírek

2009.10.05. 10:27

Közadakozásból bővült-szépült az óvoda

Felcsút - Teljes egészen adományokból és önkéntes munkával újították fel az óvodát, s meg is toldották a jellegzetesen szép kúriát. Mostantól hivatalosan is Kastély óvodának hívják a gyermekintézményt.

Zsohár Melinda

Május végén hirdette meg a helyi Fidesz-csoport az adakozásra a felhívást, több, mint százan pénzben is kifejezhető adománnyal járultak hozzá az építkezéshez, s szombaton meg is tartották a névadóval egybekötött avatót. Molnár Csabáné vezető óvónő elsőként a gyerekeknek köszönte meg, hogy az építkezés idején megtanultak felelősen és óvatosan viselkedni, hiszen ahogy mondani szokták, a „működés” zavartalan volt azalatt is, míg festettek, mázoltak, építettek, vezetékeket fektettek Fok Attila irányításával. Az elegáns klasszicista kúriát a nemesi Szőke család emelte a 19. század elején, jellegzetes külseje szinte érintetlenül megmaradt.

Elkészült az új óvoda
Fotó: Szabó László

A mostani bővítéskor stílusban maradtak, az új szárnyat hozzáigazították az eredeti, méltóságteljes fazonhoz. A felcsúti óvodások 1950-től használják a kúriát, s mára az is öröm, hogy kinőtték, mert van jelentkező gyermek, nem fogyatkozik az aprónép. Flier Jánosné Fidesz-csoport elnök, aki maga is óvónőként kezdte itt a munkáját, a köszönet mellett megidézte azt a kis óvodást, aki mára több szobrot készített falujának. Bencze Gábor kőbe faragta a Kastély óvoda nevet, s a homlokzati feliratot. Az építkezés védnöke Orbán Viktor volt, ám az avatón elhárította a neki szóló köszöneteket. Azt hangsúlyozta, mindenkit köszönet illet, aki a gazdasági válság és megszorítások idején is épít, fejleszt, tervez, a jövőre gondol. Tavaly az iskolát és a sportpályát hozták rendbe, a fiatalokkal, a gyerekekkel kezdték a sort, mondta a felcsúti kötődésű Fidesz-elnök. A felújítás koordinátora, Mészáros Lőrinc, egyben a Puskás Akadémia elnöke a több tízmilliós beruházás kapcsán hozzáfűzte, hogy a vártnál magasabb adomány összege lehetővé tette a pinceszint kialakítását a tornaszoba, öltözők, logopédiai helyiség és nagyobb konyha elkészítés mellett. A bővítés miatt feláldozott fenyőfa helyett újat ültettek az ünnepnapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!