Hírek

2009.10.16. 05:45

"Ne lihegjen az arcomba!" - az utas állítása szerint így sértegette az ellenőr

Székesfehérvár - Lehettek volna rugalmasabbak is a buszon az ellenőrök - véli panaszosunk, aki mélyen megbántódott az ellenőrök viselkedésén.

Kiss László

Felháborodott hangú levélben panaszolja olvasónk, ahogy az ellenőrök az Alba Volán egyik fehérvári helyi járatán vele beszéltek. A hölgy, aki - mint írja - 42 évet ledolgozott, és soha nem volt dolga a hatóságokkal, elismeri, hibázott: a buszbérlet számát nem írta rá a havi bérletszelvényre. Az ellenőrök ezért azt akarták, vegyen egy jegyet. Mivel olvasónknál nem volt pénz, elvették tőle a bérletet. Elnézést kér - mondta erre ő -, de legyenek egy kicsit rugalmasabbak! Ráírja a bérlet számát a szelvényre ott helyben, vagy leszáll a buszról - ajánlotta. Mit képzel! - hangzott a levélíró szerint arrogáns válasz, és az egyik ellenőr előre vitte a bérletet a sofőrfülkéhez, ahol megírta az átvételről szóló elismervényt. Panaszosunk szerint az egyik ellenőr rászólt, hogy nem lihegjen az arcába. Pedig ő csak a bérletét szerette volna visszakapni: nem volt sem tolakodó, sem szemtelen.

A leggyakrabban előforduló hiányosság, hogy a bérlet-igazolvány számát elfelejtik rávezetni a bérletszelvényre - kezdte válaszát Cseh István, az Alba Volán megbízásából az ellenőrzést végző Colt Bt. ügyvezetője. Volt idő, amikor ezért bírságot szabtak ki. A mai gyakorlat liberálisabb: a mulasztó utasnak jegyet kell váltani. Az ellenőr, ha szabálytalanságot észlel, köteles intézkedni, ugyanakkor alapvető elvárás vele szemben, hogy nem sértegetheti az utast. A bevont bérletet ez esetben is - három napon belül - 480 forint ellenében visszakaphatta volna a hölgy az Alba Volán telephelyén levő irodában. Az ellenőrökre tett panaszokat mindig kivizsgálják, ez megtörtént most is - közölte az ügyvezető. Cseh szerint a hölgy ült, amikor elkérték a bérletét, majd az ellenőr után ment, és a sofőrfülkénél alakult ki a szóváltás. A panaszos összegyűrte az átvételi elismervényt, és a műszerfalnak dobta. Az ügyvezető szerint az ellenőrök nem mondták neki, hogy ne lihegjen az arcukba. Nem is lett volna életszerű - tette hozzá Cseh István, aki szerint vitás helyzetben nem zárkóznak el attól sem, hogy a panaszost szembesítsék az ellenőrrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!