Hírek

2009.11.12. 03:29

Egy emberöltő alma matere - 30 éves a Vörösmarty iskola

Székesfehérvár - Nemzedéknyi idő telt el 1979 óta, ekkor alapították a Ligetsori Vörösmarty Mihály Általános Iskolát. Tanárnak és diáknak van mire emlékeznie.

Tóth Péter

Az idősek emlékezhetnek még egy ódon hangulatú épületre, amelyiknek a bejárata előtt minden reggel ott tolongott legalább tíz-húsz szárazréti gyerek. 1927-et írtunk akkor, amikor megépült az ottani általános iskola. Csűrök, tanyák vették körül, oda küldték tanulni gyerekeiket a tanyavilág lakói - tízből egy diák rendszeresen látogatta is az órákat.Elvetették a magot, és szárba szökkent. Szárazrét helyén idővel modern kertváros épült, lentebb felhúzták a szedreskerti lakótelepet, még távolabb pedig a Palotaváros házai nőttek ki a földből. A gyerekszám rohamosan növekedett, a hetvenes évek végén megszülettek a Ratkó-unokák , helyet kellett találni egy új, modern iskolának. 1979-ben a Csónakázó-tó partján már állt is az épület, ekkor kezdődött az új időszámítás a Ligetsori Vörösmarty Mihály Általános Iskolában.Az alapítás harmincadik évfordulójára nagyszabású ünnepséget rendeztek múlt hét pénteken az iskola tanárai és diákjai. Szeptember óta temérdek sportprogramot rendeztek már, kiállításokat tartanak a szomszédos Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulói, december elején pedig a Vörösmarty-héttel zárják le a jubileumi évet az iskolában. Most jött el az ideje annak, hogy átadják az intézmény legmagasabb kitüntetését, a Vörösmarty Emlékérmet, ezúttal két volt igazgató, Szabó Sándorné és Gulyás Antal kapta meg az elismerést. A kétezres évek eleje óta reneszánszát éli az iskola - állítja Szili Csaba igazgató, leginkább azzal támasztja ezt alá, hogy a csökkenő gyermeklétszám ellenére hozzájuk évről évre egyre több diákot íratnak be. Hiába volt ez a legnépesebb fehérvári iskolák egyike, 2007-ben szóba került a megszüntetése, amit közös összefogással végül el tudtak kerülni. Emelt szintű testnevelést vezettek be az intézményben, ezzel tudtak új, vonzó arcot adni neki. Szó sem esik többé a megszűnésről: hamarosan elindul a városrész szociális rehabilitációja, új közösségi központ épül a Ligetsor környékén, amely szorosan együtt fog működni a Vörösmarty iskolával.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!