Hírek

2011.03.18. 18:49

Navracsics Tiborral egyeztettek a kisebbségi vezetők

Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei pénteken Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel tekintették át a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatához általuk benyújtott módosító indítványokat, és továbbra is ragaszkodnak alkotmányos jogaik garantálásához.

MTI

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának MTI-hez eljuttatott közleménye hangsúlyozza: a kisebbségi önkormányzatok vezetői változatlanul a nyelvi, kulturális, oktatási, önkormányzati és országgyűlési képviselethez való jogaik biztosításához, valamint a független, önálló kisebbségi biztos intézményének megőrzéséhez kötik az alkotmányozás folyamatának támogatását.
Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.
 A fideszes politikus a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: a Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a nemzetiségek és népcsoportok véleményét figyelembe véve módosítsa az alaptörvény tervezetét. Hozzátette: a megbeszélésen elhangzottak alapján készülő módosítási javaslatokról újból egyeztetni fognak a kisebbségi önkormányzatokkal, és ha megállapodnak, azokat az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság terjesztheti be a parlamentnek.
 Szájer József kijelentette: garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét.
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman korábban "pofátlanságnak" nevezte, hogy a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat az új alaptörvényből. Mint mondta, Magyarország új alkotmányának nyilvánosságra hozott tervezete szisztematikusan leépíti a kisebbségi érdekképviseletet és intézményrendszert, megnyirbálja a már megszerzett jogokat, és a kétharmados többségű kormány radikális változtatásaival nemhogy előmozdítaná a kisebbségi közösségek életét és jogainak kiszélesítését, hanem két évtizednyi visszalépésre kényszeríti.
Az ombudsman közölte: 12 pontban összegzett felhívással fordulnak az Országgyűléshez, kérve, hogy az új alkotmány továbbra is biztosítsa jogaik védelmét, intézményeik megőrzését és működőképességét. Megjegyezte: felhívásukat elküldték hazai és nemzetközi civil szervezeteknek, diplomatáknak, mindenkinek, aki befolyásolni tudja a jogalkotást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!