Hírek

2011.08.04. 07:32

Az adrenalin ébren tart - átadták az Év rendőre címeket

Székesfehérvár - A megyei jogú városban két Év rendőre címet adtak át a rendőrség napja alkalmából. Mindkét kitüntetett a városi kapitányság munkatársa.

Kovalcsik Katalin

- Én már csak voltam fehérvári rendőr - mosolygott Papi Koppány főhadnagy. - A kitüntetést még úgy vettem át, mint a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztály életvédelmi alosztályának csoportvezetője,  de  azóta átkerültem a főkapitányság bűnügyi osztályára.
A fiatalember  fővárosi, az érettségi után a rendőr-szakközépiskolában tanult.
- Számomra nem volt kérdés, hogy mi szeretnék lenni - mesélte. - Az ikertestvéremmel együtt érettségi után kerültünk  a szakközépbe. Jól tanultam, bejutottam a Rendőrtiszti Főiskolára. Amikor végeztem, egy  budapesti kapitányságon, a VIII. kerületben dolgoztam. Az öcsém, negyed órával fiatalabb, mint én, egy másik kapitányságon dolgozik, az úgynevezett metró rendőrségnél. A   szüleink örültek a választásunknak, azt mondták, biztosíték, hogy nem kallódunk el. Nem voltunk rossz, csak eleven gyerekek.

A fiatal főhadnagy  megemlít néhány emlékezetes nyomozást, elfogást, amelyekben együtt dolgozott  kollégáival. Közben hozzáteszi, örül az Év rendőre díjnak, de tudni kell, hogy a sikerben a csapat munkája is benne van. Ahogy az Enyingen megtámadott német hölgy bántalmazóinak elfogásában, vagy abban a másik bűnügyben,  amikor szintén  idős embert bántalmaztak, raboltak ki az elkövetők. Az ilyen súlyos bűnügyek nyomozásakor előfordul,  hogy nem nyolc, hanem húsz, de olyan is volt, hogy  36 órát mentek, kihallgattak egyvégtében. Az adrenalin segít, a siker elérése ébren tartja a nyomozót.

Beniczky Melinda  századost is érték - és még érik is majd, ha visszamegy dolgozni -  sikerek, de mostanában nem a szabálysértési ügyek tartják ébren, vagy ébresztik fel éjszaka, hanem öt hónapos kisfia, Máté.  A találkozásunkat is a csöppséghez igazítottuk, a kisfiú csendben pihent a nagypapa ölében, elfogyasztotta az ebédet.
- Nagyon meglepődtem, amikor meghívtak az ünnepségre, hiszen már tavaly novemberben eljöttem a városi kapitányság igazgatásrendészeti osztályáról. Gondolom, az osztályvezetőm, a kapitány javasolt  az Év rendőre díjra, ami meglepett, de  örültem is neki. Szinte szó szerint két   szoptatás közt vettem át a díjat, szerencsére hazaértünk, mire Máté felébredt.
Melinda tudatosan  választotta az igazgatásrendészeti szakot a főiskolán, az a rendőrszakmán belül a legnőiesebb foglalkozás.
- A munkám változatos,  szabálysértési előadóként  hozzám tartoznak a közlekedési balesetek miatti szabálysértések, a KRESZ-t be nem tartók ügyei. Nem csak papírmunka az enyém, igen gyakori, hogy be kell idézni a szabálysértőt,  aki nem ért egyet a határozattal. A feljelentés után megszületik egy határozat, az ellen lehet fellebezni, és ha meghallgattuk az ügyfelet, azután hozzuk meg a döntést a pénzbüntetés összegéről. Van egy alsó és felső határ, azon belül kell mérlegelni. Szeretem ezt a beosztást, nem unalmas a munkám.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!