Hírek

2012.04.29. 07:49

Veszélyes vérszívó: elkezdődött a kullancsszezon

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának köszönhetően elkezdődött a tavaszi kullancsszezon - mondta Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) biológusa. Nem csak az erdőkben tett túrák után, de a városi parkokbeli séta után is érdemes átvizsgálni testünket, s állatainkat.

Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik. Zöldi Viktor elmondta: a kullancsok 4-5 Celsius fok feletti átlaghőmérséklet felett aktivizálódnak, így a természetben már hetek óta jelen vannak. Magyarországon jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság. A kullancsok két olyan betegséget terjesztenek, amelyek emberre is veszélyesek. Az agyhártyagyulladást, ami ellen már létezik védőoltás, illetve a Lyme-kórt, amit antibiotikumokkal gyógyítanak. 

- Annak, akit munkája sokat szólít a szabadba, vagy hobbija a természetjárás, sőt, annak is, aki kertes házban lakik, javaslom, mindenképpen oltassa be magát agyhártyagyulladás ellen. A vakcina gyorsan kialakítja a védettséget: a három oltásból álló sorozat első két alkalma után, azaz nagyjából egy hónap múlva már bátran mehetünk a természetbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell fokozottan odafigyelni a megelőzésre, illetve, arra, hogy jól átvizsgáljuk magunkat, miután a szabadban jártunk. Ha kullancsot fedezünk fel, amint bőrünkbe kapaszkodva vérünket szívja, próbáljunk meg ellenállni az undornak, ne piszkáljuk, de forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy a szakember eltávolíthassa. 
- Ha nincs lehetőség orvoshoz fordulni, fogjuk meg az állatot egy csipesszel, és az óramutató járásával ellentétes, háromnegyed kört leíró, határozott mozdulattal távolítsuk el. Ehhez a legjobb felszerelés az úgynevezett kullancseltávolító szett. Ilyet érdemes beszerezni annak, aki sűrűn jár a természetben. Mivel a középbél szakasza a kullancs tor-, illetve potroh testtájánál húzódik, nem tragédia, ha az eltávolításnál beszakad az állat feje a bőrünkbe – tudjuk meg Kovács Tibor háziorvostól. Ugyanakkor semmiképpen sem szabad zsírral, vagy egyéb vegyszerrel kenegetni, netán nyomkodni a kullancsot, mivel az ilyenkor a bőrünk alá öklendezi az egyébként a középbelében lévő kórokozókat, teszi hozzá a szakember.

- A kullancs eltávolítása után is fokozottan kell figyelni a csípés helyére, akkor is, ha beoltattuk magunkat agyhártyagyulladás ellen. A másik terjesztett betegség, a Lyme-kór megelőzésére ugyanis sajnos még nincs lehetőség, utólag azonban antibiotikum-terápiával lehet gyógyítani a fertőzést. Ennek tünete a csípés helyén megjelenő piros, kör alakú folt, ami egy idő után testszerte megjelenhet. Ha ilyesmit tapasztalunk, nyomban forduljunk orvoshoz! - figyelmeztet Kovács Tibor.

A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sűrűbben találhatóak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál - mondta el Kiss Attila állatorvos. Hangsúlyozta, legjobb védekezés a kullancsok kapcsán a megelőzés. 
- Riasszuk el magunk és állataink környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzhetjük a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is. Léteznek kullancsirtók, riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat is. Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem - mondta. - A házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes megoldásokat alkalmazhatunk, mint a spray vagy a nyakörv. A szakember szerint több hónapig aktív védelmet biztosítanak a bolha-és kullancsirtó nyakörvek. Ha mégis kullancs „költözik”kedvencünkbe, s azt magunk például egy kullancs csipesszel nem tudjuk eltávolítani, érdemes állatorvoshoz fordulni - tette végül hozzá.

Szerző: Lovász Lilla, Miskei Anita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!