Hírek

2012.05.17. 18:26

Fehérvár és a miniszter a katonákat köszöntötte – Díj viseli a világháborús hős nevét

Székesfehérvár - A korábbi évek gyakorlatának megfelelően mutatkozott be csütörtökön a honvédség a pláza előtti téren, ahol az érdeklődők láthatták a Klapka György lövészdandár közelharc, és a Ludovika Zászlóalj hallgatóinak testnevelés bemutatóját, miközben a sátrakban egyéb érdekességekkel ismerkedhettek meg.

Tihanyi Tamás

A Vörösmarty Színházba várták estére Hende Csaba honvédelmi minisztert, Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét, Domján László vezérőrnagyot, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát és Cser-Palkovics András polgármestert, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) fehérvári szervezetének elnökét, Vargha Tamást, a megyei közgyűlés elnökét és Spányi Antal püspököt is. 



A helyőrségi zenekar nyitánya után a miniszter arra emlékeztetett: Fehérvár múltja során szinte  összeforrott a honvédséggel, a város mindig a hadak útján volt,   katonái  sokszor védték a hazát.   Leszögezte, a magyar honvéd ma is kész élete feláldozásával teljesíteni kötelességét, majd megköszönte a városnak és személy szerint Cser-Palkovics Andrásnak   és Vargha Tamásnak is  mindazt, amit a honvédelem  ügyéért tett, tettek.     

Először adták át a város elismerését, a Sipos Gyula-díjat. (Vitéz Sipos Gyula tábornok  az első világháború hőse, a  17-es honvéd gyalogezred legendás parancsnoka, a város megbecsült díszpolgára volt. Hozzátartozója, a pécsi professzor, Sipos Béla is jelen volt az ünnepségen.) A díjat első ízben Sulyok János dandártábornok, a HTBK alelnöke vehette át.  A Gyuricza Béla vezérezredes, államtitkár   nevét viselő díjat pedig idén  Gereben András, a HTBK országos titkára kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!