Hírek

2012.06.02. 07:56

Még egy esély: helyben!

Dunaújváros – Évtizedes mulasztást számolna fel a pénteken bemutatkozott Újváros Drogambulancia. A városi szociális, civil és egészségügyi szféra támogatását kérték az előttük álló munkához.

Szabó Szabolcs

„Tiszteletes asszony, mikor jönnek már a narkósok?” – e kérdéssel 1989-ben, egy mindössze kilenc főt számláló baranyai zsákfaluban, Zsibriken szembesült Victorné Erdős Eszter, aki elhatározta, szenvedélybetegeken próbál segíteni. Anno több települést is megkerestek, ám a lakosság mindenhol ellenezte egy drogterápiás otthon elindítását. Kivéve a zsibrikieket. A településen ma is terápiás intézet mûködik, a Magyar Református Egyház (MRE) hathatós támogatásával.

A Pentele Klubházban pénteken mutatkozott be az MRE Újváros Drogambulancia, amelynek már jó néhány segítő szolgáltatása működik, ám a tervezett ambuláns kezelések csak szeptembertől indulhatnak el a Petőfi utca 1. szám alatt. A hivatalos bemutatkozást Böttger Antal, dunaújvárosi lelkipásztor nyitotta, aki felidézte, volt olyan, hogy kilátástalan helyzetbe került szerhasználók a templomba kopogtak be, és köszönehetően a jól felépített hálónak, volt kihez irányítani a betérőket.



Kleinné Németh Judit, a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum szakmai vezetője kiemelte, hogy Dunaújváros és környéke évtizedek óta fehér folt volt az ország drogrehabilitációs térképén, pedig a jelzőrendszer és felmérések is bizonyították, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló feladatot ellátó intézményekre, önkéntes csoportokra. Szemenyei István, a Dunaújváros Ifjúságáért Alapítvány képviseletében beszélt az eddig megtett útról, a közel két éves munkáról, amelyre építve a református egyház vezette helyi drogambulancia a közelmúltban elindulhatott. Czere-Ambrus Mária, intézményi koordinátor elmondta, a szükséges anyagi hátteret pályázati forrásból biztosítják. A tervek szerint a már mûködő szenvedélybetegek közösségi ellátáshoz kiépül az alacsonyküszöbû ellátórendszer, valamint szeptembertől indulhat az ambuláns ellátás is.

Emellett önkéntesek képzését, partiszerviz- szolgáltatást, ifjúsági klubházat és egy, a büntetésvégrehajtás rendszerében található szerhasználókra fókuszáló programot is szeretnének beindítani. Mindehhez a helyi szociális, egészségügyi és civil szféra segítségét kérik. Mert, mint a felszólaló szakemberek és a református egyház képviselői fogalmaztak a bemutatkozáson: Mindenkinek jár még egy esély!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!