Hírek

2012.07.11. 04:22

Csekkadó: fizetünk, hogy fizethessünk

Székesfehérvár - Hétfőn a Parlament elfogadta a tranzakciós illetékről szóló törvényt. A jogszabály értelmében a sárga csekkek után is kell adót fizetni. Szakértők szerint Brüsszel "elkaszálhatja" az ötletet.

Fejér Megyei Hírlap

Az új jogszabály szerint 2013. január 1-jétől illetéket kell fizetni az átutalások, a beszedések, a postai csekkbefizetések, a készpénzkifizetések és -átutalások, s a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. Illeték terheli a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapírok kibocsátását, az egynapos és a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betétlekötést is. Nem kell ugyanakkor tranzakciós illetéket fizetni a banki készpénzbefizetés, a bankközi és az értékpapír-piaci műveletek után, s az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveleteknél, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz. Nem terjed ki a hatálya a hitelek és a kölcsönök folyósítására és törlesztésére sem.



A tranzakciós illeték mértéke 1 ezrelék műveletenként, de legfeljebb 6000 forint. Ha azonban az illeték alanya az MNB, a posta vagy a Magyar Államkincstár, mértéke az illetékalap egy ezreléke, felső korlát nélkül. Több, lapunk által megkérdezett jogi és pénzügyi szakértő is úgy véli: ez sérti a jegybanki függetlenséget, ami - lévén, hogy  azt az Európai Unió működéséről szóló szerződés is garantálni rendeli -, ellentétes az uniós joggal, s akár az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárását is eredményezheti.

A tranzakciós illeték számítások szerint egy családnál havonta pár száz forintos többlet terhet jelent. Sokan attól tartanak, hogy  a nemzetközi cégek elviszik pénzügyi műveleteiket az országból. Mivel pár napja egy uniós jogszabály miatt négy óra alatt minden utalásnak célhoz kell érnie, e cégek magyarországi vállalatainál dolgozó alkalmazottak és a szállítók ezt gyakorlatilag észre sem vennék.

Fontosabb az, ami a szavak mögött van

Kommunikációs baklövést követett el a kormányerő. A feneketlen zsákként pénznyelő, rossz, pazarló, igazságtalan magyar állam ezt a pénzt máshonnan is előteremthette volna. Például a gazdagokat támogató egykulcsos adó  "visszacsinálásával", de nem ez a lényeg. Ez a  kép, miszerint "azért is fizetni kell, hogy fizethessünk," olyan ragadós rém, amit szinte lehetetlen lekaparni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!