Hírek

2012.07.25. 19:59

Felvételi: háromszáz pont is elég volt a bejutáshoz

Fejér megye – Mostanra már minden érintett tudja: elég volt-e az óhajtott intézménybe az összegyűjtött felvételi pontszám?

Hajnal Csilla

Ahogyan tavaly, úgy az idei évben is a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági szakjaira való bejutáshoz kellett a legmagasabb pontszám: az államilag támogatott nemzetközi gazdálkodáshoz például 482, de aki alkalmazott közgazdaságtant akar tanulni, annak is 479 pont kellett ahhoz, hogy állami finanszírozású helyre tudjon bekerülni.

Körülnéztünk a megyében is, hova, milyen pontszám kellett ahhoz, hogy az oda felvételizők nyugodtan hátradőlhessenek. A Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai karán a földmérő és földrendező mérnöki szakra nappalin 240, levelezőn 296 pontra volt szükség a sikerhez. Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán villamosmérnöki karán a mérnök jelölteknek 240 pontot kellett felmutatniuk ehhez. A Kodolányi János Főiskola előadóművészeti szakjaira – ezek költségtérítéses szakok – 240 ponttal lehetett bejutni. A Dunaújvárosi Főiskola államilag támogatott andragógia szakán 416 pontot vártak el a jelentkezőktől, a költségtérítéses formában 240 pont volt a határ. Ennyi ponttal elérhető volt többek között a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök vagy a mérnök-informatikus szak is. A főiskolán egyébként az előzetes adatok alapján szeptembertől több mint hatszáz új hallgató kezdheti meg tanulmányait – többségük állami képzésben.

Azok a jelentkezők, akiknek most nem sikerült, még reménykedhetnek a pótfelvételi eljárásban, ez néhány napon belül elindul. Itt már csak azok jelentkezhetnek, akik az idei általános felvételi eljárásban nem jutottak be egyik megjelölt felsőoktatási intézménybe sem, vagy esetleg nem is jelentkeztek. A pótfelvételi során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet majd jelentkezni. A Kodolányi főiskolán például július 27-én pótfelvételi nyílt napot rendeznek az érdeklődőknek, a honlapjukon már elérhető a pótfelvételire meghirdetett szakok listája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!