Hírek

2012.08.26. 08:59

Dögös vasak seregszemléje

Gárdony – Augusztus utolsó hétvégéjén az autócsodáké a főszerep. A velencei-tavi és a balatoni kempingekben is megszállott autótulajdonosok gyűltek össze, hogy bemutassák gépeiket. A "vasakat", melyeket gyakran maguk szépítenek, spéciznek tovább.

Miskei Anita

Hiába, az autók szerelmesei nem tudnak leállni sohasem. Leginkább a fiatalok fertőződnek meg, s szépítgetik egyre autóikat. Széles papucsok, megültetett gépek kerülnek elő egy-egy találkozóra, s persze a csinos lányok. Az egyik gárdonyi strand az egyik legkedveltebb színhelye a találkozóknak, olykor márkák fanatikusai, máskor a tuningolás vagy éppen a retro járgányok szerelmesei gyűlnek össze. A hétvégén is több találkozót rendeznek, melyeken az egyik legfőbb napirendi pont az autók szépségversenye. A seregszemléken nincs könnyű dolguk a szakértő szemeknek sem, mert a tuningolás kedvelői mindent bevetnek, ami az aktuális trendek szerint menő lehet. Kovács Árpád, az egyik impozáns járgány tulajdonosa elárulta, nem ez az első autója, s feltehetően nem is az utolsó. Olykor autót, máskor dizájnt cserél. Hogy ezt megtehesse, egyszerre két munkahelye is van, mert a tuningolás nem olcsó mulatság. Volt már járműve több színben pompázó, flip-flop festésű, nemrégiben került fel a karbon mintázatú motorháztatő a gépre.

Az autók egyébként hasonlóak: széles, csavart küszöbök, nagy szájú kipufogók, légbeömlők és vagány festés jellemzi mindegyik darabot. Mára eltűntek a befalazott ajtók, azaz az olyan típusok, melyekről leszedték a kilincset, s még a nyomát is eldolgozták. A széles kerekek, a mutatós alufelnik azonban továbbra is domborítanak a járgányokon.

És persze a kabalák, melyek minden verdában ott figyelnek. Van, aki a Jégkorszakra esküszik, másnak az Oroszlánkirály kalandjainak szereplői pózolnak az autókban. Mert a tuningolás művészei bizony lelkükben gyermekek, akik mindig fogékonyak az újabb divatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!