Hírek

2012.08.03. 06:00

Fehérvárcsurgó - Minden együtt, ami csak kell: erdő és patak meg szépen felújított kastély

Fehérvárcsurgó - Sorozatunkban Fejér megye kedvelt kirándulóhelyeit mutatjuk be azért, hogy - az önök, az olvasók szavataival - megtaláljuk a legkedveltebbet. Csurgó fő látványossága a kastély, határában húzódik a Gaja-völgy, és a víztározó.

B. Kiss László


Fehérvárcsurgó méltán a megye egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Túránkat mi a Károlyi-kastélynál kezdtük. A főúri rezidencia a díszudvarral immár eredeti szépségében pompázik. Köszönhető mindez Károlyi Györgynek és feleségének, Angelikának, akik az állami tulajdonban álló kastély kulturális találkozóhelyként történő hasznosítására létrehozták a Károlyi Alapítványt. Ottjártunkkor népes, kiöltözött  osztrák csoporttal találkoztunk. A hölgyek szoknyát, a férfiak frakkot viseltek. Este lakodalmat tartanak a kastélyban, a násznép éppen most indul Székesfehérvárra az esküvőre, ami a ciszterci templomban lesz - világosított fel Károlyi György, aki feleségével egyetemben, maga is hivatalos volt a boldogító igen kimondását szolgáló ceremóniára.
A recepción eközben már gyülekeztek azok a látogatók, akik   idegenvezetővel járták végig a kastélyt, beleértve a kupolateremben levő, galériás könyvtárat is, ahol párját ritkítóan értékes könyvgyűjteményt helyeztek el.
A három idős hölgy Budapestről érkezett. A nevüket nem árulták el, de szívesen meséltek: gyakran kirándulnak együtt. Fehérvárcsurgón a kastélyon kívül Amerigo Tot, a híres csurgói születésű szobrászművész alkotását kívánják megnézni. A csurgói Madonna a falu katolikus templomában látható, az épületet   úgy, mint a református és az evangélikus templomot is - a közelmúltban újították föl.  Az idejutás kicsit körülményes annak, akinek nincs autója  mondták: Fehérvárig vonattal jöttek, a vasútállomásról  átgyalogoltak a buszpályaudvarra, és helyközi járattal érkeztek Csurgóra.
A középkorú házaspár, Kopány Sándor és felesége, akiket ugyancsak a recepción szólítottam meg, Miskolcról érkezett. A Károlyiaknak a falu határában álló egykori vadászkastélyában szálltak meg. A férj vadászik, ez a szenvedély hozta őket egy hétvégére a Kelet-Bakonyba. De ha már itt járnak, természetesen megnézik a környék látnivalóit is, a Károlyi kastélyt és a csókakői várat is - derült ki a szavaikból.
 A díszudvaron egy baráti házaspárral találkoztam. Szívesen álltak össze a fotóhoz, és kérték, hogy az ő gépükkel is készítsek róluk közös felvételt. Varga Szabolcs és neje,  Dáviddal, nyolc éves kisfiúkkal Siófokról érkeztek. Vendéglátóik Nagy Nobert és felesége, akik ugyan veszprémiek, ám a csurgói tározó mellett van a hétvégi házuk. Ide hívták meg a vendégeiket. A programról kérdezve elmondták: a kastélyon kívül a  Gaja-völgyet, meg a közeli csókakői várat is megnézik. És egy közös horgászatot is terveznek a tározón - mondták el. A vendégek kisfia, Dávid is nagyon jól érezte magát. Este buli is lesz - árulta el -, reggelire pedig olyan finom müzlit evett, amilyet anya még sohasem vett...


A Gaja-völgy Csurgó felőli bejáratához autózva megállok a csurgói víztározónál. A parton horgászok, van, aki sátrat is vert. A  két fiatallal, Bartolák Györggyel és Szabó Katával is itt találkoztam. 
- A Velencei-tónál töltöttünk egy hetet, ez a nyaralás utolsó napja. Magam is  pecázom, azt hallottam, itt rekord méretű harcsákat lehet fogni. A kíváncsiság hozott tehát ide minket  mesélte a fiatalember. A kocsival érkező pár a faluban nem járt, a kastélyról azonban - mint mondták - már ők is hallottak.
A Gaja-völgy közkedvelt kirándulóhelye a csurgói tározó és a szomszédos Bodajk határa között, részben a vadaspark elkerített területén húzodik.  Erdei sétaút, égbe törő fák,  zöld lombokkal koronázott meredek hegyoldalak kísérik a patakot, amely egy helyütt kisebbfajta vízesést képez. Az egész néhány kilométer csupán, de roppant hangulatos, ráadásul, miként az erdőgazdaság által kihelyezett tájékoztató táblák egyikéről kiderül, még muflon is él a vadaspark kerítésén belül. A csurgói bejáratnál tágas, murvázott parkoló fogadja az autóval érkezőt. Innen az  erdei ösvényen csupán néhány száz méterre található egy tisztás. Játszótér, méretes esőbeálló, tűzrakóhelyek és egy kis festői szépségű  tó fogadja itt a kirándulót. 
Ottjártamkor már délutánba hajlott az idő, az ösvényen egy kerékpáros turista előz meg. A tó egyik partján két fiatalember falatozik, a  másikon két kisgyerek horgászik az édesapjukkal. Távolabb még egy pecást látok. Csönd és nyugalom.


- Henrietta harmadik osztályos, Szabolcs elsős volt - meséli a két kis horgász édesapja, Márton Géza. Székesfehérváron laknak, nem először járnak itt, nagyon kellemes helynek találják.
Bár a megkérdezett kirándulók közül senki ne memlítette, feltétlenül meg kell jegyezni, hogy Fehérvárcsurgón nem csupán templomból van három, de fagyizóból is több található, ami egy ilyen kis falu esetében nem mondható éppen  szokványosnak. A falu szívében a közeli hetekben adtak át a játszóteret, és ugyancsak a közelmúltban nyílt meg a katolikus plébánia épületében az  a  turistaszálló, amelyet Kaszap Istvánról neveztek el, akinek boldoggá avatása folyamatban van.
Fehérvárcsurgó közvetlen szomszédsága is több látnivalót kínál. A szomszédos Bodajkon található az egyházmegye legősibb búcsújáró helye, s egyik legszebb kálváriája. S egy ugrás Mór. A kisváros nem  csak ezerjó borával, de  például  szerethető szobraival is  büszkélkedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!