Hírek

2012.08.31. 14:47

Izgalmas nyári tábor - beteg gyerekeknek is

Fejér megye - Izgalmas nyári programokra, táborozásra nem csak az egészséges gyerekek, de beteg társaik is vágynak. A Pelikán-ház erdei iskola sok táborozónak ad otthont, lovaglás, íjászat, élettel teli folyosók fogadják az ide érkezőket.

Miskei Anita

Nehéz elhinni, de a gyermekeket a betegség, a másság épp úgy összekovácsolja, éretté teszi, mint a felnőtteket. Mindenért hálásak, pedig nekünk, egészséges, ép felnőtteknek kellene rájuk tekintenünk büszkén. A daganatos betegséggel küzdő és már gyógyult gyerekek összetartása, egymásra figyelése példaértékű. Nemrégiben Seregélyesen jártak, többségük már gyógyult volt, akadtak azonban még olyan gyerekek is, akik egy kezelés végén tartottak. Persze orvosi engedéllyel és felügyelettel táboroztak a megyében. Kísérőik között ezúttal szinte kizárólag olyan húsz év körüli fiatalok voltak, akik szintén átestek már a betegségen. A Daganatos Gyermekekért Alapítvány rég partnerre talált már a seregélyesiekben, s most rámutattak arra is, hogyan él, étkezik, játszik együtt beteg és gyógyult. Takácsné Stalter Judit, az alapítvány elnöke elmondta, felnőttként át- és túlélni egy ilyen betegséget, hatalmas próbatétel, gyermekként még embert próbálóbb. Épp ezért segítenek a családoknak, például azzal, hogy lakásokat tartanak fent, szállást biztosítanak a kezelés alatt álló gyerekek szüleinek. Orvosi és jogi tanácsadással is szolgálnak, s játékos képzéseket is tartanak. Sőt, az alapítvány székhelyén, Kiskőrösön egyedülálló víziterápiás kezelést is tartanak. Itt az elgyengült immunrendszerű gyerekek korszerű, fedett, fűtött, szűrőberendezésekkel ellátott medencében dolgozhatnak, edzhetnek. Persze lovas és kutyás terápiával is próbálnak segíteni. Takácsné Statler Judit azt is elmondta, hogy ezek a gyerekek a kórházi kezelések alatt sokat változnak. Nem csak érettebbek lesznek, hanem szaglásuk, ízlelőbimbóik is másként reagálhatnak a betegség alatt, s akár azt követően is. Így a palacsinta helyett akár a spenót is felléphet a kedvencek listájára - mondta a szakember. Majd megjegyezte, a táborozások alkalmával éppen ezért senkit sem rónak meg, ha nem kéri az ebédet, ehelyett inkább gyümölcsökkel, zöldségekkel, mézzel, lekvárral készülnek. Nem itt kell megnevelni a kicsiket, akik között ezúttal a legfiatalabb mindössze egy hétéves kisfiú volt, egy másik kislány, Majácska pedig még a tízet sem töltötte be, mégis már többször táborozott, ma már erősebb a szervezete, a betegségen túl van, bátrabb is, mint korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!