Hírek

2012.08.26. 06:03

Szemetes helyett adományboltba a feleslegessé vált ruhákkal, tárgyakkal!

Székesfehérvár – Gyakran a kukába kerülnek a feleslegessé váló holmik, pedig valaki, valahol még boldogan használná. Napjainkban bizalom kell ahhoz, hogy adományozzunk. Sokunk ruhát, bútort, műszaki cikket is szívesen felajánl, pénzt azonban egyre kevesebben adnak.

Fejér Megyei Hírlap

Alig egy hónappal ezelőtt, mindenféle csinnadratta, felhajtás és reklám nélkül megnyitotta kapuit Székesfehérvár első adományboltja. Éliás Beáta nagyon régi álmát valósította meg ezzel: éveken át dolgozott önkéntesként különféle segítő szervezeteknél, nem egy ingyenes ételosztáson is részt vett, s közben folyamatosan azon törte a fejét, miként tudna Fehérváron létrehozni egy adományboltot az angol charity shopok mintájára. Az első adománybolt egyébként az Egyesült Királyságban, az oxfordi Broad Streeten alakult, és 1947 decemberében kezdte meg a működést. Azóta Európa sok országában, különösen Németországban, Írországban, Hollandiában, valamint Ázsiában, Hong Kongban nyíltak hasonló boltok. Magyarországon pedig az első adományboltot 2009-ben a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre.

E boltok működési elvbe igen egyszerű: bárki behozhatja megunt, feleslegessé vált tárgyait, ruháit a boltba, így megszabadul az otthon csak helyet foglaló holmiktól, közben viszont karitatív célokat is szolgál, ugyanis a bolt ezután igen alacsony áron továbbadja azt a rászorulóknak. No de mindebből haszon is keletkezik! - vetheti fel a logikusan gondolkodó ember. Valóban: mint ahogy Beáta mondja, ezért működnek alapítványi formában ezek a boltok. Az általa alig két hónapja létrehozott Jótétemény Alapítvány célja például az, hogy a bolt fenntartási költségein és a béren kívül fennmaradó hasznot teljes egészében szegény sorsú fehérvári gyermekek zánkai táboroztatására fordítsák.

 - A bolt megnyitása után szinte azonnal érkeztek és érkeznek a felajánlások, szájról szájra terjedt a hírünk, így most már ott tartunk, hogy a sok, helyben megvásárolható holmin kívül van egy felajánlásos és egy keresős füzetünk is. Előbbiben azokat a bútorokat, nagyobb tárgyakat listázzuk, amelyeket a tulajdonosaik felajánlottak, de a boltban nem fértek volna el, a másikban pedig a hozzánk érkezők igényeit írjuk fel - mondja Beáta, akin látszik: boldog, hogy ezt csinálhatja. Kapcsolatban állnak az anyaotthonnal és a kríziskezelő központtal, akiknek gyakran visznek ingyen ruhákat és amire szükségük van. Valahogy az emberek így szeretnek adakozni: nem szeretik a hipermarketek parkolójában valamilyen nemes célra pénzt gyűjtő, néha túlzottan is rámenős kéregetőket. Hiszen a pénzből sajnos manapság a többségnek nincs sok, ám régi ruhával, konyhai eszközökkel mindenki szívesen segít.

A Széchenyi utcában működő boltban egyébként láthatóan sok a vevő is: van, aki négyezer forintért vesz működőképes tévét, kétszázért szoknyát, vagy száz forintért játékot a gyerekének. És ahogy Beáta mondja, nem elsősorban a tehetősek, hanem az átlagos vagy annál rosszabb helyzetűek adományoznak.

Takácsné Nagy Andrea elmondta, a boltban ugyan még nem járt, de egy-egy gyűjtési akcióba maga is szívesen bekapcsolódik. Munkahelyén gyűjtöttek már tartós élelmiszert és ruhát a vörösiszap károsultjainak, sőt, önkéntes munkát is végeztek már, pénzt nem szívesen adnak. Mint mondta, nehezen követhető a pénzadományok útja, így ha tehetné, és jutna a háztartási kosztból adományra is, maga juttatná azt el a rászorulóknak. Sajnos azonban, tette hozzá, családján belül is van, aki anyagi segítségre szorul, így a megmaradt, kinőtt holmikat, megunt játékokat adja tovább.

Az adományozásnak és az adománygyűjtésnek mind nagyobb divatját éljük. Sokan hisznek a társadalmi összefogás erejében, egységében. Székesfehérvár önkormányzata is egy adományszámla megnyitását kezdeményezte azzal a céllal, hogy az összegyűlő pénzt a királyok városának parkjai, közterei felújítására, bővítésére fordítsa. A sikerben pedig reménykednek, hiszen a jövő év programjaival emlékezetes időszaka lehet egy szépülő városnak. 

Szerzők: Miskei Anita, Házi Péter

Segítség! Rászorulok? - Miskei Anita jegyzete

Néhány éve egy kis faluból érkezett segélykérés. Egy nehéz sorsú család otthona igen rossz állapotban van - mondták. Meglátogattuk a családot, bízva a lap erejében, s az olvasók nemes szívű felajánlásában. A körülmények valóban szörnyűek voltak, a család háza omladozott, a tetőszerkezet alig állt a helyén, itt-ott az eget kémlelhettük rajta. Aztán lassacskán kiderült, a családból csak egyetlen ember dolgozik, a szakképzetlen felnőtt fiú az interneten keres állást, s a családnak közel húsz áruhitele, személyi kölcsöne is van, melyek befizetetlen csekkjei a nagyképernyős tévé és a laptop mellett gyűltek. Emésztettük a látottakat, s a három éves apróságra gondolva azon tanakodtunk, mivel segíthetnénk a családot, amikor az ajtóban búcsút intve minden felnőtt cigarettára gyújtott

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!