Hírek

2012.10.23. 20:35

A forradalom relikviái segítettek a múltidézésben

Alcsútdoboz - Az 56-os forradalom idején futó Csepel teherautó későbbi mása, lyukas zászló, korabeli fényképek segítségével időutazáson is részt vettek az ünnepi évfordulón a község szívében.

Zsohár Melinda

A váli Németh György autószerelő hosszú évek óta dédelgeti 1971-es Csepel 350-es sorozatszámú teherautóját, amely ma is rendszámmal rója az utat. Persze különleges alkalommal ül a sofőrülés nyergébe a tulajdonosa, mint amilyen az október 23-iki ünnepség volt Alcsútdobozon. Oláh Gyárfás polgármester kérte meg a vezetőt, hogy autójával segítsen megidézni a mai gyerekekben az 56 évvel előtti hangulatot. A lyukas nemzetiszín lobogó, s a régi, felnagyított barna képek a forradalmi pillanatokat idézték meg, Szabó Dániel helyi képviselő pedig arról beszélt, miként hat az elődök példája a mai fiatalokra.

 


Oláh Gyárfás polgármester a magyar vidék 56-járól emlékezett meg ünnepi beszédében. Általában a pesti srácok hősiességét, s a fővárosi diákság, munkásság és értelmiség küzdelmét, amelyet Dávidként vívtak Góliáttal. Ám a vidéki városok és a falval is kivették részüket a zsarnokság elleni küzdelemből azon a szép 13 napon át, s később elszenvedték a megtorlást is. Tűzkő Sándor székesfehérvári színművész verset mondott az 1956-os emlékműnél, majd a temetőben, Zsohár György, egykori 56-os elítélt sírjánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!