Hírek

2012.10.23. 21:16

Kopjafa a meghurcolt gazdáknak

Mány - A kommunista diktatúra által kuláknak bélyegzett gazdáknak állítottak dupla kopjafát a református templom tövében, s az '56-os emlékműnél koszorúztak a községben. Szabó Csaba miniszteri biztos és Ugron Zoltán polgármester az embert próbáló történelmi időket idézték meg az emlékezőkkel.

Zsohár Melinda

A nemrégiben éppen 56 esztendősen elhunyt Bokodi Sándor mányi gazda kezdeményezte a kopjafa állítását, s még ő kérte meg a faragót a kettős kopjafa elkészítésére. Magyarországon még a rendszerváltás előtt, az országban az elsők között fogott magángazdálkodásba Bokodi Sándor, akinek ősei mindig példaként szolgáltak a paraszti világban. Felmenőit meghurcolták a diktatúra idején, ezért is szorgalmazta, hogy az elődök mányi sorstársainak is állítsanak emléket. Tervét nem tudta bevégezni, gyermekei és özvegye, Zsóka asszony teljesítette be a vállalkozást, s október 23-ára felavathatták a szép jelképet.

Korabeli ruhákat utánzó öltözékben, puskával, zászlóval a kézben álltak őrséget a hűvösödő estében az új emlékmű mellett. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa rendhagyó módon járult hozzá az ünnepi emelkedettséghez. Kosztolányi Dezső egyik gyönyörű versét mondta el, a líra hangulatteremtő erejével áldozott mind a meghurcolt gazdák, mind az 1956-os hősök előtt.

Ugron Zoltán polgármester a kopjafa leleplezését követően az 1956-osok márvány emlékmű felé fordult az ünneplőkkel együtt, hangsúlyozván: a történelmi párhuzamok megidézése, az üldözött társadalmi csoportok tiszteletének hangsúlyozása a jelenlegi generációk feladata. Az emlékművek az áldozatoknak, a hősöknek, a meghurcoltak elfeledése ellen készülnek, s az őket követő nemzedékek szívébe és fejébe írják be, hogy mit köszönhetnek az előttük járóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!