Hírek

2012.12.05. 18:45

Rendhagyó jótékonysági akciót szervezett a fehérvári diáktanács

Székesfehérvár - Mennyit érhet egy gyufaszál? Meglepően sokat, feltéve, hogy jótékony céllal cserélik.

B. Kiss László

Rászoruló gyermekek javára szervezett gyűjtést szerdán délután a Székesfehérvári Diáktanács. Az önzetlen kezdeményezést merőben újszerűvé tette, hogy a gyűjtésben részt vevő diákok egy-egy gyufaszállal indították az akciót: azt próbálták  mintegy láncszerűen  egyre és egyre értékesebb dolgokra, adományokra cserélni.

Mi a két iskolatársat,  Rácz Zoltánt és Czirók Iván Krisztiánt kísértük egy darabig. Mit mondjunk?  Nem könnyű az  adománygyűjtés, még akkor sem, ha két olyan talpraesett fiatalember végzi, mint a KTA Nemzetközi Gimnázium két elsős diákja. A rendhagyó csereakció egyszerre szolgált jótékony célt, és a tavaly alakult városi diáktanács népszerűsítését  is - mondta el Árkus Bence, az SZDT elnöke.

A bolt tulajdonosa, Züringer Rita Czirók Iván Krisztiánnal és Rácz Zoltánnal (Fotó: Lovász Lilla)

Egy doboznyi gyufával indult a jótékonysági gyűjtés, melyben a Székesfehérvári Diáktanács tagjai, illetve további önkéntes tanulók vettek részt. Rácz Zoltán és Czirók Iván Krisztián a Városház térre, illetve a pláza elé az advent idejére kitelepült árusoknál próbáltak szerencsét.

Zoltán már az első helyen egy doboz házi készítésű gyümölcsteára cserélte a gyufaszálat. Krisztián előbb egy üveg lekvárt kapott, majd   a lekvárért cserébe  egy díszes mécsest. Egy következő árus úgy adott egy pár kötött topánkát, hogy nem kérte el a mécsest, amelyért más két, egyenként ezerötszáz forintot érő sapkát adott. Krisztián ezeket már nem cserélte tovább; egy újabb  gyufaszálért egy 1984-es évjáratú húsz forintost kapott. Többen sajnálkozva közölték, hogy az áru nem az övék, ők csak  alkalmazottak, egy hölgy pedig azt mondta: örül, ha a helypénzt ki tudja fizetni...

A fiúknak nem volt egyszerű dolguk, de kitartottak (Fotó: Lovász Lilla)

Bécsbe kellett volna menni - jegyezte meg Zoltán , ott  több az árus. A két fiú a gyümölcsteáért és a régi húszasért egy édességboltban kapott valódi kincseket: három csomag kézműves csokoládét. No, ennek biztosan örülnek majd a Diáktanács által megajándékozott gyerekek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!