Hírek

2013.01.23. 10:41

Kiderül, melyik lesz a Noé hegyiek zászlósbora

Székesfehérvár - A Noé Hegyi Szent István Borlovagrend ez évi nyitóeseményén, csütörtökön megválasztják a borrend zászlósborát.

Házi Péter

Szent Vince a szőlészek-borászok egyik védőszentje, és névnapja (január 22.) a néphagyományok szerint régi időjárás jósló, termés előrejelző napnak számít. A szőlőskertből levágott vessző rügyvizsgálata alapján illetve vízbe téve és meleg helyen kihajtatva szokták ilyenkor megbecsülni az éves termést. Nos, a Noé Hegyi Szent István Borlovagrend ez évi nyitóeseménye is e hagyomány köré épül: csütörtökön, az öreghegyi borházban a borrend zászlósborát is megválasztják.

A  borrendi pincészetek és borászatok között nagy várakozás előzi meg a komoly  tét miatt a megkülönböztető cím elnyeréséért rendezett Zászlósbor Mustrát. Évente ugyanis a mindenkori  győztes nedűt előállító borász szállítja be a Borrendi Zászlósbort az önkormányzat reprezentációs céljaira. A nedű a Királyi Város Boraként  egy éven keresztül a Fehérvárnak is fontos arculatépítő eleme, a testvérvárosi és egyéb partnerkapcsolatainak ápolásában - mondta lapunknak Bognár Zoltán, a borrend nagymestere.

A csütörtökön megválasztásra kerülő Az Év Zászlósbora - 2013. és a Zászlós kísérőbor - 2013. bor termelőjének, azaz a pincészetnek a neve titkos marad (maguk a résztvevők sem tudják meg ez alkalommal,) és a kitüntető címmel járó vándorserleg nyilvános átadására, 2013. február 23 - án, a Borlovag Bál Díjátadó Gálaestjén, a Magyar Király Hotelben kerül sor. Ekkor a nyertes pincészet részéről maga a  borász , személyes szólítást követően átveszi az elismerő oklevelet, tehát ekkor válik publikussá a győztes neve. Az elegáns társasági eseményre speciális borválogatással várják az igazi lokálpatrióta borbarát érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!