Hírek

2013.02.27. 18:37

Gátat szabnának az egymás alá ígérgetéseknek

Fejér megye - A lánctartozás visszaszorítása érdekében a közbeszerzéseknél az építőipari rezsióradíj alkalmazását javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Szerdán aláírták az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést, amelynek melléklete egy bértarifa táblázat és egy ágazati szintű építőipari éves munkaidőkeret ajánlás. Ma közel 400 milliárd forint a lánctartozás.

Klecska Ernő

Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés (ÉÁKSZ) megkötésére 2005. november 16-án került sor, melyet követően a munkaügyi miniszter az egész építőipari ágazatra kiterjesztette azt. Az erről szóló dokumentum 2006. március 28-án jelent meg a Munkaügyi Közlönyben. Az ÉÁKSZ legutóbbi módosítására és kiterjesztésére 2009. decemberében került sor, mely  a Munka Törvénykönyve előírásai mellett  jelenleg is érvényes az  ágazatban.

Az építőipar egyike azoknak az ágazatoknak, amelyeket a legsúlyosabban érint a válság. Az elmúlt hat évben 80 000 foglalkoztatottól vált meg az ágazat (Fotó: Nagy Norbert)

A szerződést kötő és a módosítást aláíró felek munkáltatói oldalról az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), munkavállalói oldalról pedig az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ). Az ÉVOSZ Elnökségének egyhangú döntése alapján, a 2013. február 27-én aláírt, módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt dokumentum megfelel az új Munka Törvénykönyvének. Kidolgozásra került egy ágazati szintű éves munkaidőkeret ajánlás is 2013. évre vonatkozóan. A 2013. február 27-én aláírt ÉÁKSZ csak a miniszteri kiterjesztéssel, a kiterjesztő határozat meghozatalát követően, a közzététel napjától számított 30 nap elteltével lép majd hatályba.

Az ÉVOSZ kezdeményezésére az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság legutóbb 2010. évben hagyta jóvá és tette közzé az úgynevezett minimális rezsióradíjat. Ez ajánlásszerűen megjelent törvényben és kormányrendeletekben, azonban kötelező alkalmazása nélkül az irreális vállalkozási árak kiszűrése és a legális foglalkoztatottság nem fog megvalósulni - szögezte le  a közleményben Tolnai Tibor, az ÉVOSZ elnöke.

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke (Fotó: ÉVOSZ)

A lánctartozás visszaszorítását szolgáló kormányzati intézkedések között szerepel a közbeszerzéseknél az építőipari rezsióradíj alkalmazásának hangsúlyosabbá tétele, jogszabályi háttérrel történő megerősítése - ezt a vállalkozások üdvözlik. A rezsióradíj számítási alapját az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés mellékletét képező Ágazati Bértarifa Megállapodásban szereplő szakmunkás bér képezi.

Az ÉÁKSZ munkaadók és munkavállalók részére szóló részletes iránymutatásával közvetlenül, a bértarifa megállapodáson keresztül pedig közvetett módon hat a lánctartozási folyamat visszaszorítására - állítják a szervezetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!