Hírek

2013.02.25. 21:51

Tavaszi munkálatok a kertben

Székesfehérvár - A múlt héten még tél volt, de jégtörő Mátyás enyhülést hozott. Ha a hó elolvadt, és már rá is lehet menni a földekre, az a kerttulajdonosoknak a tavaszi munkák kezdetét jelöli.

Gábor Gina


Fister Judit a növényápoláshoz is tippeket adott

A  hobbikertészek többsége főként ilyenkor kezdi beszerezni a magokat  - mondja a Fister Gazdabolt vezetője,  Fister Judit. - Átrotálják a földet, és beleforgatják a tavaszi, nitrogén tartalmú  műtrágyát.  Komplex műtrágyát érdemes használni, fontosak  a makroelemeket -  nitrogént, foszfort, káliumot - és a  mikroelemeket tartalmazó szerek egyaránt. A  növényt nem csak belocsolva lehet   trágyázni, megjelentek a speciális  granulátumok is, amelyeket közvetlenül a gyümölcsfák  tövébe, a földbe  lehet forgatni.  A tavaszi trágyázás után a gazdák elegyengetik a földet, kialakítják az ágyást és az ideális vetésmélységet a magocskáknak. Általában a hobbikertészek néhány év alatt  kitapasztalják, mi az, ami a földjükön gond nélkül megterem. Ami a vetőmagokat illeti, érdemes csávázott magot venni, mert így ellenállóbb növényekhez jutunk.  Vannak újdonságok: például a drazsírozott vetőmagok.  Műtrágya burokba teszik a pici magokat, amelyeket könnyebben szórhatunk el a földbe, a burok pedig a nedvesség  túlzott felvételétől is megvédi a magocskát. Igen hasznos a vetőmagszalag is. Háromszor 1,3 méteres kiszerelésben juthatunk hozzá: ezt a szalagot kell  az ágyásba tenni, a szalagban egyenletesen elosztva, megfelelő távolságra van a magocska.  Az uborka esetében olyan vetőmagszalag is létezik, amelyben kapor is van: egy szalagban  kel ki a kovászos uborka minden alapanyaga...

- A magok elvetésénél növényvédő szereket kell alkalmazni. Ezekből is többféle van:  lótücsök és pocok elleni riasztót érdemes beszerezni. De ne felejtsük el, hogy fontos ilyenkor a lemosó permetezés! -  figyelmezet Fister Judit.  Sokan  - helyesen és előrelátóan-, ősszel is alkalmazzák ezt,  de tavasszal még fontosabb elvégezni: tribázisú lemosószerekkel lehet a leghatásosabban védekezni a betegségek ellen.

A kiskertek tulajdonosainak, de azoknak is, akik csak balkonon, szobában nevelnek növényeket, megkönnyíti a dolgát  a jó minőségű föld: szerencsére ma már minden növénykultúrához beszerezhetjük a megfelelőt. Van olyan gyártó, amelyik szobanövényhez, palántázáshoz, muskátlihoz, orchideához külön-külön kínál speciális összetételű földet, és fel is tünteti a csomagoláson, hogy a földben lévő tápanyagok mennyi ideig elegendőek. Így a tápanyag adagolását is megspórolhatjuk.

A szobanövényeket is tavasszal célszerű átültetni. Sokan kényesnek gondolják az orchideát, pedig ha megtanuljuk, miként kell bánni vele, virágzó növényekkel vehetjük körül magunkat a lakásunkban. Fister Juditnál valóságos orchidea-erdő virít.

- Áprilisban, speciális földbe kell  átültetni. Legyen a földben fenyőkéreg, ettől lesz  laza szerkezetű. Legyen benne faszén, ami felveszi a pangó vizet, kell bele tőzegmoha, ami tápanyag-utánpótlást biztosít, és fontos a műtrágya tartalom is.   Érdemes a növényt előzőleg beitatni, hogy amikor kihúzzuk a régi cserépből, ne törjön le a gyökere, a puha fekete, elszáradt gyökereket le lehet vágni.  Ha hosszú hajtást növesztett, azt is levághatjuk,  és tovább szaporíthatjuk az orchideát.  Ami az öntözést illeti, az édesanyám alulról öntözi és rendszeresen vízzel permetezi a növényeit...Én nem tudok az orchideáimmal sokat foglalkozni: tíz naponként egy kád vízbe teszem a növényeket, hogy vizet szívjanak magukba. A vízbe teszem a tápoldatot, félévente a rovarölő szert is. Azután újra a  fényre teszem őket.  Vigyázat, a  tűző nap megperzseli a leveleit!  Nálam a konyha ablakában, bent sorakoznak az orchideák, a  kinti ablakpárkányra  meg árvacsalánt ültettem: így az orchideák szűrt fényt kapnak,  nem ég meg a levelük...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!