Hírek

2013.03.15. 16:35

Hobbi férfi módra

Van, akinek egyszerű játék, másnak hobbi, szenvedély, a történelem, a múltunk iránti csillapíthatatlan kíváncsiság.

Miskei Anita

A makettezés világa mindenkinek mást jelent. Mást a gyűjtőknek, az alkotóknak, s mást a közönségnek. Katonák, II. világháborús repülőgépek, tankok, indiánok, az 1800-as évek Amerikájának őslakosai, egy új vikinghajó, s egy asztal a sarokban. Egy pont, ahol minden elkezdődött. Balázs Miklós, a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület elnöke a polgármesteri hivatalban rendezett kiállítást bemutatva idézte fel a makettezés indulását.

 

 

A történelmet, különösen az indiánok történetét kutató férfi elárulta, sok éve kezdődött. A Csősz és Világospuszta közötti 1945-ös II. világháborús eseményeket jelenítették meg makett segítségével, ami egy tárlat része volt, mely a kis falut mutatta be. – Ez adta az alapötletét a makettezésnek. Majd a történelem szeretete, a harci járművek megismerése iránti vágy késztette munkára kezeinket. Néhányunk szenvedélyévé vált a makettezés, melynek az eredménye ez a tárlat. Ezúttal a szabadbattyáni makettezők állítottak ki nálunk Rák Vilmos Zsolt vezetésével, elhozta munkáit Víg János, ifjabb Balázs Miklós Fehérvárról, a csőszi Nagy Gergő, valamint az én makettjeim láthatók, s a sárbogárdi Hegedűs Zoltán alkotásai is felsorakoztak – mesélte Balázs Miklós.

Balázs Miklós az indiánok történetét mesélte a gyerekeknek, akik figyelmesen hallgatták. Majd megismerkedtek a harci repülőkkel és páncélosokkal. De nagy sikert aratott a vikinghajó is, ami a szabadbattyáni makettezők munkája (Fotók: Lovász Lilla)

Vikinghajó, repülő- és páncélos makettek sora töltötte meg a termet. Ott volt az orosz felszabadító hadsereg, repülők a finnek légierejéből, a Magyar Királyi Honvédség légierejének tagjai, német és brit lökhajtásos gépek, például egy Horten 229, melyből lopakodót fejlesztettek. Nem csak a II. világháború katonai járműparkja sorakozott fel, hanem egy asztalkán helyet kaptak az 1800-as évek amerikai őslakosai is. Fém, műanyag, ragasztó – csupán ennyi kell.

 

 

És kutatómunka, melynek során alaposan megismerhetjük a történelem kevésbé ismert részleteit is. Hisz a makettezők a történelemből merítenek, s a hitelességre törekednek. Balázs Miklós képes volt elkészíteni egy észak-amerikai polgárháború előtti időkből származó fegyver miniatűr másolatát, amit még fel is lehet húzni. De az általa alkotott indiánok, lovaik is valósághűek. Részben öntöttek, részben faragottak a figurák, az indián ágyékkötője szövetből, mokaszinje bőrből készült, részben fejdísze is, melyet vadkacsa tollal tett valósághűvé, olyanná, amilyet az indiánok is viseltek. Amit az óvodások rajongva figyeltek, miközben Balázs Miklós az amerikai őslakosokról mesélt.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!