Hírek

2013.03.01. 19:20

Tini vagy? Ne dőlj be a reklámoknak!

Székesfehérvár - Közöd? Szépségipar tudaipar címmel rendeztek középiskolásoknak kibeszélő show-t a héten Fehérváron Sándorfi Herta médiatanár és Lippai Kitti biológus-ökológus közreműködésével.

Kocsis Noémi

Lippai Kitti kétgyermekes édesanya lévén nagyon is jól tudja, melyek azok a káros vegyi anyagok, amelyeket tudatosan kell kerülnünk a háztartásban, szépségápolásban. A szakember azzal kezdi: ma, az internet korában szerencsére elérhetőek már azok az információk, amelyek néhány évtizede még nem álltak a nagyközönség rendelkezésére, vagy netán titkoltak voltak. Ma mindenféle nehézség nélkül bárki letöltheti a világhálóról a kozmetikumok összetételét, s tájékozódhat róla, hogyan védheti meg egészségét a legkárosabb - rákkeltő, betegségokozó - hatóanyagok elkerülésével. Kitti régóta követi nyomon Antal Vali mesterkozmetikus és Bionom-hatóanyag elemző weboldalát, ahol minden ilyen irányú információt megtalál. Leginkább arra a 18, legkárosabbnak nevezett hatóanyagra hívta fel tehát a középiskolás résztvevők figyelmét is, amelyeket mindenképpen érdemes lenne kiküszöbölni mindennapi életünkből.

Lippai Kitti segített eligazodni a tiniknek a kozmetikumok világában

- Meglepően érdeklődőek voltak a  fiatalok, még utána is sokat kérdeztek és nem lehet azt mondani, hogy ez a korosztály már ne érdeklődne a környezettudatosság iránt - meséli tapasztalatait a szakember. - Kiderült, hogy ismerik a sheavajat, a Manna-szappant, a tiszta, alternatív összetevőket, többüknek családtagjuk váltott életmódot - ezek jó kezdeményezések. Úgy láttam, átment az üzenet is, hogy nem a márka a fontos egy terméknél, mindig a hatóanyagot kell figyelni, mikor kozmetikumot vásárolunk. Ma az a helyzet, hogy az áruval teli áruházakban megfoghatjuk, megszagolhatjuk a termékeket, igen könnyen elcsábul az ember, hogy gyors döntéssel a kosarába tegye azokat. Azt azonban tudnunk kell, hogy a reklámozott termékeket éppen azért tudják olyan széles körben a médiumok által propagálni, mert alapanyagaik olcsó, rossz minőségű dolgokból - kozmetikumok esetén jellemzően kőolajszármazékokból, pakurából - állnak, amelyek iparilag filléres tételnek számítanak, ezért még futja a gyártónak reklámoztatásra. A tiszta, ökológiai előállítású, természetes hatóanyagok ára alapból magasabb, ezeket nem is reklámozzák tévében, magazinokban.

Kitti szerint kis odafigyeléssel már a fiatalok is tehetnek szépségükért, egészségükért. Egy egyszerű arckrémet, napvédő tejet egészséges alapanyagokból akár egy középiskolás lány is kikeverhet, akár egy osztályközösség is összeállhat és rendelhet megfelelő összetevőket az ellenőrzött internetes közösségektől. A tudatosságnak az is része, hogy a zsebpénzünkből egy kicsit többet áldozzunk erre - véli a szakember.

- Nagyon sok jó magyar termék van, bevizsgálva, kipróbálva. A szappanunkat egyébként én magam főzöm itthon, nagyon kevés összetevőből, mellékanyagok mellőzésével. Hagyományos popsikrémet sem használunk, mert még sajnos a gyógyszertárban kikevertben is van a már említett kőolajszármazék. Igaz, a ligetszépe-olaj némileg drágább, viszont olyan kis mennyiség kell belőle, hogy sok-sok hónapig elég és semmiféle irritáló dolgot nem tartalmaz, teljesen természetes. A fiatalokat az előadásban is arra biztattam, nézzenek utána a rákkutatási eredményeknek, mert megdöbbentő tényekkel lehet szembesülni. Ezt a sorozatot majd igyekszünk folytatni, hogy minél többen tudjanak az információkról. A döntés, hogy mit vesz meg, mit ken magára, persze mindenkinek a saját kezében van, de az biztos, hogy érdemes hosszú távon gondolkodni, ha már az egészségünkről van szó...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!