Hírek

2013.04.25. 12:46

Burmában feltöltődsz - Cey-Bert Róbert az országról és könyvéről

Cey-Bert Róbert Gyula hónapokat töltött a távol-keleten: egy karenni menekülttáborban, aztán Burmában. Minap érkezett haza, és rövidesen írói körútra indul, Atilláról szóló könyvét mutatja be a Kárpát-medencében.

Tihanyi Tamás

- Két hónapot töltöttem a menekülttáborban és  beszéltem a karenni vezetőkkel,  akik tűzszünetet kötöttek  a burmai huntával - mondta Cey-Bert Róbert  Gyula. - Óvatosan nyilatkoztak,  mert egyelőre még nem tudható, hogy a hatalom miként cselekszik. Annyi látszik, hogy nyitni szeretnének a Nyugat felé, mert borzalmas a nyomor, a gazdaság romokban hever. Az átlag burmai nagyon rosszul él,  a hatalom pedig éhséglázadástól tart. Kiengedték a  Nobel-békedíjas polgárjogi harcost, Aung Szan Szú Kjit is, aki előbb börtönben, majd később házi őrizetben volt.

Cey-Bert Róbert  Gyula (Fotó: FMH)

Cey-Bert professzor korábban harcolt a karennik oldalán, ezért őt  is feketelistára tették  Burmában. Elfogása esetén letartóztatták  és látványos kirakatpert rendeztek volna.

- Most már nyugodtan bemehettem, mert levettek erről a listáról. Még mindig furcsa minden, mert nem lehet internetezni és telefonálni, de utazni igen, kivéve a néhány tiltott területet... Nem látogathatók például a  kacsin felkelők, akik  nem kötöttek fegyverszünetet és még mindig harcolnak.

Yangonba, Mandalayba és Pagánba utazott el Cey-Bert.

- Amit láttam, az egy csoda. Még nagyon kevés a turista, Thaiföldre évente 30 millió látogató érkezik, Burmában csak  30 és 60 ezer között lehet  a számuk.  A fővárosukat, Pagánt a 9. és a 14. század között építették. A 25 négyzetkilométeres területen több mint négyezer buddhista templom és aranyozott sztupa áll  nagyon jó állapotban.  Ha az ember oda eljut, lelkileg is magába mélyed és meditál.   A buddhizmus előtt  ők a szellemekben hittek, és a király, amikor felépítette az első buddhista templomkomplexumot,  megőrizte a 37 főszellem templomát is. Tehát meghagyták az ősvallás templomát, amely magas fokú szellemiséget mutat, hiszen  a keresztények vagy a muszlimok mindent leromboltak, kiirtottak, ami előttük volt. A templomokat, a szobrokat és az embereket.

A 25 négyzetkilométeres területen több mint négyezer buddhista templom és aranyozott sztupa áll  nagyon jó állapotban

Az ottaniak nagyon szegények anyagilag, de gazdagok lelkileg. Nem érezni azt a sok negatív energiát, amit Magyarországon: az irigységet, a rosszindulatot, a pesszimizmust. Burmában feltöltődsz, állítja Cey-Bert Róbert Gyula, akire sok út vár, hiszen Atilláról szóló könyvét mutatja be.

- Itthon örömmel láttam:  több mint ezer pozitív tartalmú üzenetet  kaptam az olvasóktól.   Az Atilla nem került be a nagy könyvesboltokba, de ez nem baj, a maga területén terjed és beszélnek róla. Magyarországi, felvidéki és erdélyi könyvbemutató körútra indulok azzal az érzéssel, hogy "átment" a  hun-üzenet.   Burmában  megírtam a pozsonyi csatát is és  azt, mi történt előtte.  Az akkori római pápa szentesítette a magyarok ellen, kiirtásunkra  kiadott hadiparancsot.    Megdöbbenve olvasom a hazánkról szóló sok mai, nyugati  hazugságot... Úgy érzem, az Isten is úgy akarta, hogy most írjam meg a pozsonyi csatát, mert nagyon sok a párhuzam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!