Hírek

2013.04.14. 20:48

Természetes gyógymód, az orvoslás mellett

Sokan megfeledkeztek már a népi gyógymódok jótékony hatásáról, pedig nagyanyáink, ükanyáink fortélyai ma is segíthetnek. Molnár Erzsébet főorvos szerint a gyógynövények épp úgy segíthetnek, mint a gyógyszerek.

Miskei Anita

A természetgyógyászat, a népi gyógymódok erejében sokan nem hisznek, az orvosoktól s a gyógyszerektől várnak megoldást panaszaikra, betegségeikre. Molnár Erzsébet főorvosként arról mesélt, a gyógyszerek mellett a népi gyógymódokat és a gyógynövényeket is érdemes alkalmazni. Hozzáfűzte, hosszú évek óta nincs szüksége gyógyszerekre, ehhez azonban egy életmódváltásra volt szüksége.

Elmondta, férje betegsége erősítette meg abban, hogy módosítani kell addigi életvitelükön.  – A második agyi infarktus elszenvedése után döbbentem rá, nem elegendő a hagyományos orvoslásra bíznunk magunkat. Fontos, hogy mit eszünk, hogyan élünk.  A természetes gyógymódok után kutattam, s találtam rá a ginkgora, népies nevén a ginkóra és a fokhagymára. Előbbi fő tulajdonsága, hogy segít az elhalt agyi területek helyreállításában, az agyi hajszálerek működését „kelti életre”.  A férjem betegségének leküzdésében, nekem pedig a megelőzésben nyújtott segítséget a ginkó – mondta Molnár Erzsébet főorvos.

Molnár Erzsébet orvosként azt vallja, a természetes gyógymódok, gyógynövények jó hatással lehetnek egyes betegségekre, de a hagyományos orvoslástól sem szabad elfordulni (Fotó: Gregority Antal)

Majd kiemelte, az orvosi szakvéleményt mindig szem előtt kell tartani. – Sok betegség lelki eredetű, mások örökletesek, ha azonban odafigyelünk például arra, hogy mit eszünk, sok betegséget megelőzhetünk. A ginkó mellett a fokhagyma hatását kell kiemelnem. Minden háztartásban megtalálható, s a nátha leküzdésében, de az agyvérzés megelőzésében is szerepe lehet. Kijelenthetjük, a foghagyma ősi gyógyító erejében hihetünk.

- A ginkó, a fokhagyma a Parkinson-kór tipikus tünetének, a remegésnek a kezelésében nyújthat segítséget. Ugyanakkor a fokhagyma kakukkfűvel szinergikus hatásának köszönhetően segít a vérnyomás szabályozásában, illetve a gomba vírusok leküzdésében is – mondta Molnár Erzsébet. A szakember megjegyezte, a gyógynövények nem csak a felnőtteknek segítenek, gyermekek, terhesség alatt az anyukák, s az idősek is ehetik. Jótékony hatásukat hosszú távon fejtik ki, s akkor is érdemes például fokhagymát enni, ha nincsenek problémáink.

A napjaink divatos, szinte mindenkit idővel sújtó vérnyomás problémák, stressz idézte betegségek megelőzésben játszanak fontos szerepet a gyógynövények. A főorvos úgy vélekedett, az életmódváltásra, a mozgásra, az egészséges ételek fogyasztására mindenkinek szüksége van. Ugyanakkor a hagyományos orvoslást sem szabad elvetni, azaz az orvosi segítséget elutasítani. A doktorok egyre nyitottabban fogadják a természetes gyógymódokat, nem utasítják azt el, kiegészítő kezelésként támogatják azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!