Hírek

2013.05.08. 16:36

A kullancs nem csak erdőben támad

Alig háromnegyed órát sétált Endrődi Nikoletta Topi nevű labradorjával a minap, ám utána nem kevesebb, mint 27 kullancsot kellett kiszedegetnie az állat szőréből. Itt a kullancs-szezon? Mire vigyázzunk a vérszívóval?

Kocsis Noémi

Van, aki kölnivel, fokhagymával, olajjal, netán petróleummal keni be a bőrébe fúródott kullancsot, mert így hallotta-tanulta a nagymamától, így csinálták faluhelyen ezt. Csakhogy a kullancs orra más, a nekünk kellemetlen, taszító szagokat közömbösnek találja, s meg sem mozdul rólunk. Az eltávolítására manapság leginkább a speciális kiszedő csipeszt javallják a szakemberek, mert azzal kisebb a veszélye, hogy összenyomjuk a Lyme-kór baktériumait hordozó gyomrot-potrohot, melynek tartalma a rajtunk ejtett parányi sebbe ürül... Megelőzésre  már a hazai piacon is kapható toxikus anyagokat nem tartalmazó, növényi illóolaj alapú, kisgyermekeknél is alkalmazható kullancsriasztó szer (nevére így rákereshetnek a világhálón). De mit tegyünk, ha már belénk fúródott az a fránya vérszívó?

Ma már legtöbbször nem is a régi klasszikus helyszíneket, az erdőt járva van rá esély, hogy kullancsot szedünk össze, elég egy kiadós sétát tenni valamelyik fehérvári parkban, vagy füves területen. Gruiz Andrea házi gyermekorvos ezért elsősorban a gyermekek gondos átnézését javasolja a szabadidős tevékenységek után.

- A kullancsot úgy kell kivenni, hogy a testét, a potrohát ne nyomjuk össze - rendeli a doktornő. - Jó megoldás a kullancskiszedő csipesz alkalmazása, a rovart viszont ne kenjük be semmivel!

Topi boldogan sétál, szaladgál az árokpartokon Nikolettával. Az extrém kullancsmennyiséget a Kadocsa utca Budai úti végén gyűjtötték (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A megelőző védőoltást kérő szülők száma a körzetében stagnálónak mondható, igaz, aki erre a tavaszra-nyárra védettséget akart szerezni, annak már a tél végén lépéseket kellett tennie ezügyben. Az oltóanyagos védekezés ugyanis két, egymástól némi időeltéréssel beadott oltóadagot jelent, ezt az érintettek február-márciusban, illetve áprilisban már megkapták. Idevágó adat, hogy az oltóanyag nem TB-támogatott, ára az idén valamennyit emelkedett: a gyermekek oltásonkénti adagja 3661 forint, a felnőtteké 4333 - patikánkénti eltérés lehetséges! -, ezeket az árakat kell tehát duplán venni. Sőt, később, az év folyamán még egy ismétlő oltásra is szükség lesz, majd 3-5 évenként újra és újra...

Fontos, hogy ez csak az agyvelőgyulladás ellen véd, a másik, kullancsok terjesztette betegség, a Lyme-kór ellen egyelőre nincs védőoltás, a megelőző, vagy utánkövető antibiotikumos kezelést szokták az orvosok alkalmazni.

Endrődi Nikoletta és labradorja gyakran sétál a városban nagyobb füves területeken. Bár harminc éve kutyás, de még őt is meglepte, hogy a múlt hétvégi séta után 27 kullancsot talált Topi szőrében.

- Gyakran alkalmazok egy fürdető sampont, amely távol tartja a vérszívókat, de mivel a velünk élő cica ellett, a kicsinyek pedig folyton a kutyát nyalogatják, ezúttal nem kenhettem ezt a szert Topira. Szerencsére az összes kullancsot ki tudtuk szedni belőle - mesélte tapasztalatait Nikoletta.

Ami a kiszedést illeti, a Magyarországon kullancsszekértőként ismert, a fővárosban külön erre szakosodott ambulanciát is működtető Lakos András is a patikai kullancskiszedő csipeszt ajánlja elsősorban. Bár ezt nehezebb használni, mégis jobb a lassú és kíméletes kihúzáshoz, amely során nem nyomódik össze a Lyme-baktériumokat tartalmazó potroh, vagyis az állat gyomra. Ha ugyanis ez megtörténik, a kullancs öklendezni kezd, s ezt az anyagot átjuttatja, belénk.

 

Megelőző tippek

Kerüljük a bozótos területeket! A kullancsok kora reggel többször támadnak, ugyanez igaz a nedvesebb időszakokra is. A legveszélyesebb időszak az április-július. Lehetőleg nadrágban kertészkedjünk és abban is kiránduljunk - utóbbit a zokniba is gyűrjük be, a pólónkat pedig a nadrágba! A hosszú haj ugyan látszatra megvédheti a nyakat, de igazából begyűjti a kullancsokat, ezért fogjuk copfba, vagy tűzzük fel és rejtsük egy sapka alá, nyakunkat-tarkónkat pedig inkább kenjük be valamilyen elriasztó krémmel! A ma a kereskedelemben kapható termékek körül azonban csak az hatásos, amelyben a hatóanyag legalább 30 százalékos koncentrációban van meg. Sajnos éppen ezek vannak kisebbségben...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!