Hírek

2013.05.20. 20:53

Ercsi két díjazottja

Átadták az Ercsi Közszolgálatáért és a Gyermekekért Díjat a településen.

Tribolt Lajos

Az Ercsi Közszolgálatáért díjat idén Jakab Zsoltné kapta. Már 17 éve dolgozik a helyi szociális szolgálatnál, jelenleg a házi segítségnyújtásban. Eredetileg helyettesítőként került ide, majd közben kitanulta a szociális gondozói szakmát, később megszerezte a szociális gondozó szervezői felsőfokú szakképesítést.

Kérdésemre, hogy miért szereti a foglalkozását, elmondta, változatos, emberekkel kell foglalkozni és ez mindig érdekes. Lakásokra járnak ki, főleg idősebbekhez, akikkel el lehet beszélgetni, akik sok történetet mesélnek el.

Jakab Zsoltné (Fotó: Lázár Zsolt)

A településen étkezésben és  a házi segítségnyújtásban mintegy 60-80 ember részesül. Az otthoni ellátottaknak gyógyszert iratnak, a háztartásban segítenek, esetleg a személyes higiéniában. Van, akire csak rá kell nézni, kicsit beszélgetni, de van, aki ágyban fekvő és teljes ellátást igényel. Csak néha találkoznak olyannal, aki elutasítja a segítséget, a legtöbb ember hálás nekik. A családoktól és az ellátottaktól sok pozitív visszajelzést kapnak.

Jakab Zsoltné azt mondja, természetesen örül az elismerésnek, mert az mindenkinek jól esik. Annak örül, hogy a családban mindenki jól van, otthon nem kell gyakorolnia a szociális gondozói képesítését.

Lakatos Gyöngyi óvónő a gyerekek között (Fotó: Lázár Zsolt)

- Régóta a szívem vágya volt, hogy gyerekekkel foglalkozzam. Az egészségügy és az óvoda jött szóba  - mondja Lakatos Gyöngyi óvónő, aki a Gyermekekért Díjat kapta Ercsiben. Végül az óvoda mellett döntött, hiszen ott nem csak gondozni kell a gyermekeket, hanem nevelni is.

Még 1991-ben, képesítés nélkül kezdett dolgozni, majd Szarvason diplomázott, s két éve a fejlesztő-pedagógusi képesítést is megszerezte.

- A gyermeki világ egy megfoghatatlan csoda. A mosolyuk, a lelkesedésük, a szeretetük egyszerűen lenyűgöző - fogalmazta meg. Jó érzés az is, hogy az egykori ovisok időnként visszamennek, meglátogatják az óvónőket. No, meg megismerik őket az utcán, kérdeznek és mesélnek.

Az elismerésnek örül, de hangsúlyozza, hogy az óvodai munka csapattevékenység, minden ott dolgozó részese a közös eredményeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!