Hírek

2013.05.03. 12:11

"Szétfotózták" a várost, már Fehérvár utcái is bejárhatóak virtuálisan!

Bő egy hete Magyarország települései, így például Székesfehérvár is bejárhatóak virtuálisan a Street View segítségével.

Házi Péter

2011 őszén és 2012 tavaszán a fehérváriaknak is feltűnhettek azok a furcsa autók, amelyek tetején nagy, fekete kamerák pásztázták és fotózták az utcákat. Ezek készítették a már elérhető utcaképeket. A kocsik májusban újra végigfotózzák Magyarországot, hogy friss képek kerüljenek a világhálóra.

Fotók: Házi Péter

A Google internetes térképének segítségével bő egy hét óta akár a saját házunkat is megnézhetjük a neten vagy éppen virtuális sétát tehetünk a fehérvári belvárosban. Habár a virtuális magyarországi séta megvalósítására négy-öt éve is lett volna lehetőség, az adatvédelmi szabályozás miatt ez nem történhetett meg. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság több hazai nagyváros vezetésének véleményét kérte, és mivel mindenhonnan pozitív választ kapott, így végre elindulhatott az utcakép  nézegetős program. Sokak szerint turisztikai szempontból is nagy jelentősége van annak, hogy mondjuk egy leendő svéd vagy egy japán turista saját lakásából bejárhatja a budapesti vagy éppen a fehérvári utcákat. Sőt, az utcakép nézegető program a mozgássérültek számára is rengeteg hasznos információt ad.

Tízből kilenc ember egyébként először a saját házát nézi meg a program segítségével, aztán a szomszédok, no meg a haverok és a távoli rokonok háza következik. Május 13-án egyébként újra megjelennek a kamerás autók Magyarország útjain, hogy friss fotókkal váltsák le a régieket. Sokan egyébként már most készülnek arra, hogy a kamerák valamilyen vicces tevékenység közben  vagy éppen egy poénos álarcban  megörökítsék őket. Van olyan Ausztráliában készült kép például, ahol az út mellett éppen egy szerelemi légyott zajlik, de olyan is van, hogy búvárruhába öltözött srácok kergetik meg a fényképezőautókat.

A fotókon egyébként alapesetben minden arcot elhomályosítanak, sőt, sok képről egyenesen hiányoznak az emberek. A Street View oldalán amúgy bejelentést lehet tenni, ha egy-egy arc mégis felismerhető, ezt követően öt munkanapja van a cégnek, hogy az eltüntetési kérelemnek eleget tegyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!