Hírek

2013.06.03. 10:06

Bodza-ünnep virágzáskor

Vál – Bodzavirágzás idején tartanak ünnepet évek óta a szövetkezet tagjai, akik nemesített, telepített, gondozott ültetvényekről szüretelik majd le a sötétbordó bogyókat.

Zsohár Melinda

A bodzatermelők virágzáskor csak nyugtázzák, hogy milyen termés lesz, a fehér fürtös szirmos tányérokat békén hagyják. Pedig most reneszánsza van bizonyos élelmiszereknél és italoknál a bodzavirág illatának, mondja Csizmadia György, a Bodzatermelők és Értékesítők Országos Szövetkezete (Botész) elnöke. Csakhogy jellemzően mesterséges aroma hozzáadásával keltik az illatillúziót, nincs mit szépíteni rajta, sóhajtunk ilyenkor mi, az egészséges élelmiszerek pártolói. De miért nem a virágból nyerik ki, s azt az illóolajat adagolják a fagylalthoz, süteményhez, üdítőitalhoz?

Csizmadia György Botész-elnök, felesége, Csilla és fiuk, Csanád Válban, a bodza-ünnepen a Botész-termékek előtt (Fotók: Zsohár Melinda)

A kétnapos bodzavirág ünnepen az első napon szakmai előadásokra hívták a Botész 100 körüli tagságát, s minden érdeklődőt, aki ezután vágna bele e növény termesztésébe. Országosan 430 hektáron folytatnak tervezett bodzatermesztést, a Botész égisze alatt 500 hektáron. Válban alakult meg az országban is az elsők között termelésre, feldolgozásra és értékesítésre a szövetkezet, amelynek Nagyvenyimen feldolgozó üzeme van. Az előadásokon a fajtaválasztásról hallhattak tanácsokat, mert csak a laikus szemnek egyforma valamennyi bodza. A Corvinus Egyetemen kutatási-fejlesztési program indul a bodzával, kísérletek folynak a jelentős anti-oxidáns tartalmú fanyar gyümölcs feldolgozásával kapcsolatban. Minél inkább megmaradjon az értékes beltartalom, ez a cél, számol be Csizmadia György a legújabb tervekről.

Csizmadia Csanád egy illatos bodzavirággal a váli bodza-ünnepen, a háttérben barantások tartanak bemutatót (Fotók: Zsohár Melinda)

Igaz, nálunk az osztrák eredetű Haschberg adja az ültetvények 99 százalékát, s az utóbbi időben hozták be a dán Sampo, Sanyl és Sabocco fajtákat. A Venyim nevezetű vadbodza fajtafenntartója a Botész, ez a további hibridizációnak is alapjául szolgál. Szeretnék széthúzni a szezont, hogy tovább és hosszabban érjen ez a különleges gyümölcs. Leginkább színezékként használják fel a bogyót, a nagyvenyimi üzemben azonban önmagában, s némi gyümölcsházasítással ízletes, különleges és főként egészséges termékeket készítenek belőle.

A bodzavirág ünnepen persze a kultúráé, a kézműveseké, s a szórakoztatásé volt a főszerep a szakmai napot követően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!