Hírek

2013.06.17. 14:44

Néhány napjuk van még a gazdáknak

Fejér megye - Június 24-ig jelenthetők be a júniusi árvíz okozta mezőgazdasági károk: erről értesítette lapunkat az illetékes hivatal.

Tihanyi Tamás

A júniusi dunai árvízi védekezést követő helyreállítási feladatvégzés részeként megkezdődött az elöntéssel érintett mezőgazdasági területek és károk felmérése. A kárbejelentéseket legkésőbb  június 24-ig a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével.

A lehetőséggel azok a  termelők élhetnek, akiknek mezőgazdasági területét elöntési kár vagy a védekezéssel, mentéssel,  magas vízállással kapcsolatosan másodlagos kár érte. A kárfelmérés kiterjed az ártéren és az azon kívül elhelyezkedő mezőgazdasági területekre (gyepre, rétre, legelőre, kaszálóra, szántóra, kertészeti kultúrákra).

Káreseménynek tekinthető az árvíz által okozott közvetlen elöntési kár és  annak közvetett hatásai is, például a védekezés, mentés során bekövetkezett taposási kár, a magas vízállás hatására kialakult belvízkár, valamint a menekülő vad által okozott kár.

Fontos, hogy a 2013. évi dunai árvíz kárfelmérése során tett bejelentés nem helyettesíti az agrár-kockázatkezelési rendszerben előírt kárbejelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!