Hírek

2013.07.15. 12:34

Kultúrára és művészetre szövetkeztek Lepsényben

Lepsény - A néprajzi múzeum a település múltját mutatja be, az elődök mindennapi életét. Okulásul, hogy ne feledjük gyökereinket. Ápoljuk hagyományainkat, és mutassuk meg a nemzedékek sorának!

V. Varga József

A tizedik lepsényi Kulturális és művészeti hét vasárnap zárta kapuit. Kiss István polgármester kérésünkre felelevenítette a tíz évvel ezelőtti eseményeket, párhuzamot vonva az akkori és a mostani programok között. Kiemelten szólt a lepsényi Asszony-tava balladáról, annak kialakulásáról, történelmi hátteréről. „Egy örök: a szerelem. Büntess Istenem, ha bűn ez. A ti igazságotok, az én halálom” - mondta a járvány törvényét megszegő asszony, aki a néphagyomány szerint a lápos tóban lelte halálát. A helyi balladából Tolcsvay Béla írt zeneművet, keretjátékkal, a darab ősbemutatóját 2003 júliusában tartották a református sírkertben.

A művelődési házbeli csoportos kiállításon B. Langer Gabriella festményei és harisnya-virágai, Kasza Krisztina gobelinjei, Pék Eszter Anna grafikái, a helyi alkotók kézimunkái, valamint az Asszony-tava ballada ihlette fotók és rajzok voltak láthatók. A református templomban vasútmodelleket mutattak be, a Nyitott múzeumok napjainak a helytörténeti múzeum adott otthont. A könyvtárban retro mese-diavetítés, a református gyülekezeti teremben klasszikus filmek mozija várta az érdeklődőket.

A Székesfehérváron élő Gál Csaba Sándor költő és felesége, Pék Eszter Anna grafikus, festő a könyvtárban vendégeskedett a múlt szerdán. A szerző harmadik kötetét, Az alászállás évei címűt Bakonyi István irodalmár, kritikus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Szerelem, küzdelem, igazság, rejtőzködés, magány, szabadság, választás, szenvedés, felejtés, bizalom, nyugalom, látomás, hűség - a költő tematikus ciklusokba rendezte az utóbbi években született verseit, a tizenhárom témához párja készített illusztrációkat.

Fekete Nándor orgonaművész, Európa egyik legmodernebb digitális orgonáján adott hangversenyt pénteken a református templomban. A koncerten Bach-, Albinoni-, Liszt-, Franck- és Schubert-művek csendültek fel. A korszerű zenei instrumentum belső memóriájába a világ összes sípfajtáját lemodellezték, a nagyérdemű úgy hallhatja a koncerten a műveket, ahogy azt egykoron a szerzők megálmodhatták. A templom teljes terét betöltötte a különleges hangzás, kristálytisztán csendültek fel a világhírű templomok orgonáinak ámulatba ejtő síphangjai. Ráadásul a közönség láthatta is a művészt előadás közben, mert nem a karzat rejtekében alkotott, a digitális hangszert az Úr Asztala közelében állították fel.

Komolytalan komolyzene? Klasszikusok másként! A pécsi Daniel Speer Brass fúvós show-produkcióit a hangszeres játék közbeni mozgás és humor jellemezte a szombati szabadtéri koncerten. Az öt rezes és a dobos Beatles-egyveleggel lepte meg a lepsényi közönséget, de felcsendült előadásukban az Omega együttestől a Gyöngyhajú lány, Michael Jacksont idézve a Thriller, a Carmen híres torreádor dala, és a Mézga Géza rajzfilmsorozat főcím slágere is.

A csengettyűkben erő rejtezik - erről adott bizonyságot a besnyői Szironta csengettyű együttes, ámulatba ejtve a nagyérdeműt tisztán szóló hangjaikkal, virtuóz játékukkal. Mintha virágos réten kószálnánk - Sólyom Balázsék csengettyűmuzsikája szívünket, lelkünket melengette.

Az esti múzeumlátogatáson a település elöljárója, Kiss István kalauzolta az érdeklődőket. Kedves gyermekének mondja a helytörténeti múzeumot, félti, óvja, csinosítja. Az első teremben történelmünk tárgyi és írásos emlékei sorakoznak, a középső helyiség egykori paraszti szobát, konyhát és éléskamrát idéz, a harmadik terem a néprajzi gyűjteményt mutatja be. Lelke van a háznak, múltunk e fényes emlékei mind-mind eleinkről mesélnek. S mi szeretjük a meséket.

A kulturális és művészeti hét a második lepsényi Népzenei találkozóval zárult vasárnap a művelődési házban. Fellépett a dégi Búzavirág népdalkör, az enyingi Barátság és Rozmaring nyugdíjasklub énekkara, a lepsényi Esthajnal nyugdíjasklub kórusa és a Cirbolya citerazenekar, a mezőszentgyörgyi Őszirózsa nyugdíjasklub énekkara és a nagylóki Baka férfikórus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!