Hírek

2013.09.03. 14:10

A hős Varkocs kapitány emléke

Székesfehérvár - Koszorúzással tisztelegtek ma Varkocs György és a többi hős városvédő emléke előtt, akik 1543-ban a török sereg ellen küzdöttek.

Klecska Ernő

A megemlékezést kedden 11 órakor tartották a hős várkapitány szobra előtt. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, tanárai adtak műsor. A város vezetése nevében Égi Tamás alpolgármester mondott köszöntőt. A megújult szobor előtt a politikus és Fekete Ferenc iskolaigazgató helyezett el koszorút.

A Varkocs-szobornál a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, tanárai adtak műsor (Fotó: Pati-Nagy Bence)

470 évvel ezelőtt, szeptember 3-án esett el a hős várvédő, Varkocs György és csapata a török ellen folytatott várvédő küzdelemben. Szulejmán szultán 1543. augusztus végén vezette seregét Székesfehérvár alá, amelyet mintegy 5-6 ezer főnyi sereg próbált védeni. A város polgárai gazdag városukat féltve a visszavonuló védőcsapatok előtt bezárták a vár kapuit, így Varkocs György és serege a Budai kapu hídja előtt halt hősi halált szeptember 3-án. A török aztán megszegte a szabad elvonulásra vonatkozó ígéretét és leszámolt a magyarok lakta várossal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!