Hírek

2013.09.06. 12:55

Bírság 50 szabálytalanul foglalkoztatott emberért Etyeken

Székesfehérvár – Mintegy 50 szabálytalanul dolgozó munkavállalót találtak Etyeken.

Tribolt Lajos

Szeptember 5-én helyszíni munkaügyi ellenőrzést tartott a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége a szezonális mezőgazdasági idénymunkák során foglalkoztatott munkavállalók tekintetében Etyek szőlőhegy területén.

- A korábbi évek ellenőrzései során ezen a munkaterületen több munkaügyi szabálytalanságot tártunk fel, ezért évről évre ismételten lefolytatjuk a helyszíni munkaügyi ellenőrzést, ahol szüretelési tevékenységet folytatnak - mondta  Jankó Zoltán igazgató. - A helyszíni ellenőrzés során munkavégzés közben találtak magyar és ukrán állampolgárságú munkavállalókat, akik elmondásuk alapján egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak. Az ukrán munkavállalók munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, azonban közülük nagyon sokat a törvényi előírások ellenére nem jelentettek be Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a munka megkezdését megelőzően.

Az igazgató hozzátette: - Hasonló jogsértések mutatkoztak a magyar munkavállalók esetében is, közel 10 fő munkavállalót szintén bejelentés nélkül foglalkoztattak a szüretelési munkálatok megkezdése óta. A területen egy fő 18 év alatti magyar munkavállaló dolgozott, mivel a törvényes képviselő írásos hozzájárulását a munkavégzéshez a munkáltató nem tudta bemutatni, annak beszerzéséig a további foglalkoztatást megtiltottuk.

Mivel a munkavállalók egy része - közel félszáz ember - bejelentés nélkül dolgozott, ezért a munkáltató részére munkaügyi bírság kerül kiszabásra - mondta el az FMH-nak Jankó Zoltán, a megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi felügyelőségének vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!