Hírek

2013.09.05. 06:51

Fűtés: idén máshogy osztanak

A költségmegosztók adatai alapján fizetendő pótszámlákat e hónapban kapják meg az érintettek, akinek visszajár pénz, decemberig várnia kell.

Fejér Megyei Hírlap

„Felháborodással olvasom a Sziget utcai lépcsőházunk ajtajára függesztett tájékoztatást, miszerint a Széphő a lakóknak visszajáró fűtésdíjat csak november, december hónapban szándékozik visszaadni. Eddig májusban olvasták le a semmire való elosztókat és augusztusban visszatérítették a párezer forintot. Nem elég, hogy fagyoskodunk, mert a radiátor kizárólag 5-ös fokozaton langyos, ami pénz visszajár, azt sem fizetik vissza.” – panaszolta a Fejér Megyei Hírlap olvasója. A Széphő jogásza kérdésünkre elmondta, szeptemberben küldik ki a pótszámlákat azoknak, akiknek fizetniük kell, ezt követően 90 napon belül pedig utalják a pénzt azoknak, akiknek visszajár.

– Idén júliusban, egy fórumon tájékoztattuk a közös képviselőket arról, hogy mivel a Széphő és a költségmegosztók többségét üzemeltető Techem Kft. között semmilyen szerződés nincs, a Széphő nem köteles a légköbméter alapon beérkezett és a lakók által kifizetett számlákat a költségmegosztó adatai alapján újraosztani – emlékeztetett lapunk kérdésére Vajda Ádám, a Széphő jogi és ügyfélszolgálati osztályvezetője. Kiemelte, a költségmegosztók adatai alapján történő pénzügyi rendezés éves szinten többmilliós veszteséget okoz a cégnek, ugyanis azok, akiknek visszajár pénz, azonnal kérik – és eddig meg is kapta – a Széphőtől, ám az, akinek esetleg többezer forintot be kellene fizetnie, nem igazán hajlandó erre.

A Széphő igyekszik kompromisszumkész lenni az ügyben, ha az adott társasház részéről is a megoldás keresését érzékeli.Nem egy olyan épület van, ahol nem alkalmazzák azokat a szorzókat, amelyek segítségével elkerülhetőek lennének a kiugróan magas és a kiugróan alacsony számlák, amelyek a legfőbb konfliktusforrást jelentik a lakók között, és ráadásul a fizetési hajlandóságot is csökkentik. Azon társasházak esetében, akik megkötik a távhőszolgáltatóval a jogszabályok szerinti újraelosztásról szóló szerződést, és ezzel vállalják az említett szorzók, elosztási módszer használatát, a Széphő térítésmentesen hajlandó a fizetendő számlák újraosztására. Azon házak esetében is érvényes ez, ahol ugyan a 2012-2013-as szezon újraosztásához még nem alkalmazzák a jogszabályban szereplő elosztási módszer összes elemét, de a korlátok nagy részét bevezetik és nyilatkoznak arról, hogy a következő idénytől maradéktalanul megfelelnek a cég üzletszabályzatának.

– Amennyiben az újraosztás nem felel meg az üzletszabályzatunknak valamint a 2013. évben hatályos jogszabályok előírásainak, a lakók nem kívánják a 2012-2013 fűtési idény újraosztása során alkalmazni a felső két és félszeres korlátot valamint a korrekciós tényezőket, csak külön díjért tudjuk vállalni az újraosztást, ebben az esetben a szerződés megkötéséhez pénzügyi garancia felajánlást várunk a lakóközösségektől a 90 nap alatt nem térülő pótbefizetések tekintetében, ahhoz hogy a szerződés létrejöhessen – tette hozzá Vajda Ádám.Mint megtudtuk, a napokban levelet küldtek ki a társasházaknak a témában.

Jelenleg az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet negyvenhét épületével és öt további épülettel már érvényes szerződése van a Széphőnek, az ő esetükben ezekben a napokban mennek ki a költségmegosztó értékei alapján kiszámolt befizetendő összegek. Ezek beérkezését követően 90 napon belül a cég utalja azoknak az összeget, akiknek visszajár pénz. Vajda Ádám hangsúlyozta, a Széphő nem használja a lakók pénzét, ők akkor vannak pénzüknél, amikor a légköbméter alapú számlák ellenértéke beérkezik. Ezt követően viszont az újraosztás miatt ezen pénzek egy jelentős része ismét „kimegy” tőlük a lakókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!