Hírek

2014.01.13. 18:40

Tanuszodai tanulságok

Egyre feszültebb a hangulat a szülők, egyéb érintettek körében a bezárt kistérségi tanuszoda miatt.

Pekarek János

Még mindig zárva van az iváncsai kistérségi tanuszoda.

Amint arról már beszámoltunk lapunkban, tavaly november elején bezárták a nyolc település által létrehozott és sokáig fenntartott, modern, minden igényt kielégítő intézményt.

Az ok pénzügyi. 2013. január elsejével a magyar állam átvette a tanuszodát. (Ehhez hasonló létesítmény az országban csak egyetlenegy van, Tatabányán, az is az államhoz került.) A Klebersberg Intézményfenntartó Központ azonban nem fizetett a létesítmény üzemeltetéséért. A községek pedig nem tudtak fizetni érte, mivel költségvetésükből kikerült ez a tétel, akárcsak az általános iskolák fenntartására vonatkozó tétel.

Több ezer gyerek maradt így úszásoktatási ráadásul sportolási lehetőség nélkül. Az iváncsai tanuszodában (ahová egyébként dunaújvárosi gyerekek is járnak edzésre) már nemzetközi úszóversenyt is rendeztek.

Úszásoktatás perkátai gyerekeknek az iváncsai tanuszodában ( Fotó: Archív)

A tavaly novemberi bezárás után (az üzemeltető kft. nem vállalta tovább a közüzemi díjak további kifizetését, bár ezzel megfosztotta magát a további bevételektől, ami az épületfenntartáshoz is szükséges lett volna) elbocsátották a személyzetet is. Egyelőre rejtély, hogyan indíthatják újra az uszodát, ha lesz pénz.

Szabó Ferenc, Iváncsa polgármestere most azt mondta lapunknak: a megyei kormánybiztossal, a Klebelsberg intézettel, a minisztériummal, sőt: a miniszterelnökséggel is egyeztettek már. Eredmény: nulla.

Legutóbb az országos sportintézmények fenntartójával kezdtek tárgyalásokat. Ez reménnyel töltötte el a kistérség önkormányzatait bár azt még nem tudják, mikor és miképp nyithat ki az uszoda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!