Hírek

2014.03.23. 18:31

Disznósirató és disznótoros az úrhidai tájháznál

Kedves úttörők! – szólította meg imígyen a népeket a „hermonikás”, és mindenkinek elhúzta a nótáját. Újra itt van, újra itt van a nagy csapat... – szállt messze a muzsikaszó.

V. Varga József

A kezdők szeme könnybe lábadt, amikor elfogyasztották a célzóvizet, a jóféle pálinkákat. Talán így siratták meg a disznót. Őrzik, ápolják a néphagyományt a településen: Disznósirató elnevezéssel a Barátság Klub hagyományőrző disznótoros disznóvágást tartott a tájháznál. Immár a hetediket – tudtuk meg Szabó Zoltán elnöktől.

A kőszárhegyi Takács Istvánék négy kismalacot hoztak ajándékba: a pörköltcukorból formázott jószágoknak mindenki a csodájára járt. Mariann és Ildikó forró lángossal kínálta a battyániakat: Borsó Pált, Dabóczy Lászlót és Simon Istvánt.

Az úrhidaiak orjára bontották a jószágot, bölléruram, Bakos József irányításával gyorsan haladt a munka. Az egyik hastokon a húst darabolták, a másikon a kolbászt, majd később már a hurkát töltötték. A zamatos pecsényét Kubikné Editke és Szűcsné Marika kemencében sütötte.

Lics Zoltán és „szittya” lovastársai lóháton érkeztek az attrakcióra, Zoli nevetve zríkálta Bognár József polgármestert: – Méghogy nem lehet bennünket egy lapon említeni? Nézzétek csak meg a Fejér Megyei Hírlap pénteki 4. oldalát!

A szorgos napot toros ebéddel koronázták meg a derék úrhidaiak. A barátság klubosok a disznótorra környékbeli (vendégeik Füléről, Jenőből, Kőszárhegyről és Szabadbattyánból érkeztek), illetve falubeli civil társaikat is meghívták, ebédkor vagy százan falatoztak, iddogáltak, anekdotáztak jókedvűen az asztalok körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!