Hírek

2014.04.08. 09:45

Tele van fagyönggyel a város - A városvédők szerint összefogásra lenne szükség

Mór - Mióta Hunorfi István körbevezetett, azóta én is a fák koronáját fürkészem. Móron tényleg rengeteg a fagyöngy!

B. Kiss László

Hunorfi István egy fertőzött fa előtt. Ez a millecentenáriumi park előtt álló egyed szerepelt a kiállítás plakátján is
(Fotó: B. Kiss László)

Tavaly fotókiállítást rendezett a Móri Városvédő és Szépító Egyesület. A Fagyöngyös Mór című tárlaton Hunorfi Istvánnak az egyesület alelnökének 2009 és 2013 között készített 63 fotóját mutatták be. A képekkel az egyesület arra kívánta fölhívni a figyelmet, hogy mennyire fertőzöttek a fagyönggyel a kisváros fái. A fagyöngy, amelyhez sok hiedelem fűződik, és a gyógyászatban is használatos, veszélyes élősködő, amely a fák koronájában telepszik meg, és szívókötegeivel behatolva a gazdanövénybe, folyamatosan gyengíti azt. Ragacsos magvait a madarak hordják szét. Amikor a fák kilombosodnak a fagyöngy nem feltűnő, annál szembetűnőbbek zöldellő labdái tavasszal, rügyfakadás előtt.

A városvédő egyesület 1999-ben kidolgozott, 15 évre szóló középtávú tervében is szerepeltette már a fék pestisének is nevezett fagyöngy elleni küzdelmet. Az élősködő ellen a fák csonkolásával lehetne fölvenni a harcot, ehhez azonban széles körű összefogásra, figyelemfelhívásra lenne szükség mondta el Hunorfi István, miközben végigvezetett Móron. A tudósító a saját szemével győződhetett meg ekkor arról, hogy nincs abban semmi túlzás, amikor a fagyöngy rendkívüli elterjedtségéről beszél.

A körutat a Dózsa utcában kezdtük, ahol magam is megláthattam: a vérbeli élősködő nem csupán az idős, de a fiatal egyedeket is megtámadja. A Wekerle Sándor szabadidőközponttal szemben álló fákat ugyan már csonkolták, a fagyöngy azonban ismét megjelent a koronájukban. A Kapucinus tér erőteljesen visszanyesett fáin nem lehet felfedezni, a postahivatal előtt azonban ismét ránk köszönt. A Lamberg-kastély parkja Mór egyik büszkesége, ám az élősködő itt is felfedezhető. Sőt, egy fa a felújított Szent István parkban is fertőzött. A leginkább meghökkentő látvány a néhány héttel ezelőtti bejárásunk alkalmával a Zrínyi utca elején tárult elém: az öreg fa úgy zöldellt a parazitától, mintha már teljesen kilombosodott volna. Pedig, hol volt az még akkor! Fagyöngy itt, fagyöngy ott, fagyöngy mindenütt! Az állami gazdaság egykori parkjában, a 81-es út mentén, s végig a velegi úton. Árkipusztán a kápolna környékét megszabadították az élősködőtől, de kicsit távolabb a nyárfaligetben már megint töméntelen mennyiségben található fagyöngy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!