Hírek

2014.07.02. 18:35

A kutyaürülék elleni harcban visszaesés tapasztalható

Székesfehérvár - A héten egy területbejáráson szembesültek a Városgondnokság szakemberei a ténnyel: a kutyaürülék elleni harcban visszaesés tapasztalható.

Kocsis Noémi

Különösen fertőzött területnek találták a Gáz utca sportcsarnokkal szembeni részét: itt, a tízemeletes sor előtti picike zöldsávban gyakorlatilag életveszély gyalogolni, hacsak nem akar az ember másodpercenként kutyaürülékbe lépni. Megoldás lehet ugyan, hogy ide igen hamarosan felszerelnek néhányat a városban máshonnan már jól ismert, speciális, gyűjtőzacskókkal felszerelt gyűjtőedényekből, de a morál ettől még nem feltétlenül változik. Bozai István, a Városgondnokság igazgatója arra is felhívja a figyelmet, hogy embereik csak a szilárd burkolatról tudják eltakarítani az ebek ürülékét, a fűből kiszedni azt nehéz, ha nem lehetetlen feladat.

A melegben kiégett fűben még jobban látható a rengeteg fekete kutyapiszok. A lakónegyedben rengeteg a kisgyermek...

Papásné Horváth Edit maga is kutyatulajdonos. Gyakorta sétál a Gáz utca környékén és látja, hogy rengetegen nem szedik fel kedvencük piszkát.

- Nem szimpatikus ez a viselkedés. Naponta látom, hogy rajtam kívül jószerével senki nem takarítja el az ürüléket, pedig véleményem szerint ez egy alap dolog, ha valaki állatot tart. Arról nem is beszélve, hogy két gyermekem van, akik nem igazán figyelnek az előttük lévő aknákra és rendszeresen beletipornak egyikbe-másikba, amit nem egy élmény utána lesuvickolni a cipőkről.

Az általunk rögtönzött kis közvéleménykutatás szerint nem csak a lakótelepi övezetben, hanem nagyjából az egész városban bosszankodnak a lakosok az ebtulajdonosok azon része miatt, amelynek tagjai notóriusan nem hajolnak le ebük maradéka után. Őket amúgy a takarítós kutyagazdik is elítélik, hiszen így egy kalap alá véve a két tábort, összességében a kutyatartók megítélése romlik. Néhány külföldi (angol, olasz) példát is kaptunk:

- Amíg Magyarországon éltem, rengeteg ürülék volt a házunk előtti parkban - meséli Zoltán. - Én és a párom mindig összeszedtük, de nem egyszer éreztük mi is a hátunkban a szúrós tekinteteket. Amikor volt zacsi a tartókban, azt láttam, hogy valaki marokszámra tépi ki a helyéről. Odamentem és megkérdeztem, ne haragudj, ennyi kell a kutyádnak ? Erre az a válasz jött: Ne szójjá be!

Angliában 1000 font büntetés is járhat azért, ami mellett a fehérvári ebtulajdonosok egy része lazán elsétál. Gyűjtőedény nem mindenhol van, de a kis zacsikat a sima kukákba is ki lehet dobni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!