Hírek

2014.09.28. 15:25

Drogambulancia Gömbös Gyula egykori bakonyi vadászházában

Saját erőből újította fel példaszerűen az elnéptelenedett kis erdei kolóniát a Cser házaspár.

B. Kiss László

Királyszállás a megye nyugati hátárán, a Tési fennsík szélén található. Közigazgatásilag Isztimérhez tartozik, ám a falutól légvonalban is mintegy tíz kilométerre fekszik, és onnan közúton – 35 kilométer megtételével – Fehérváron és Várpalotán keresztül érhető el.

Az eldugott helyen található Gömbös Gyula, a két világháború közti miniszterelnök vadászháza, amelynek környékén régen 11 ház állt. Annak idején a kis erdei kolónián iskola és bolt is volt – meséli Cser Béláné, a Kft. ügyvezetője, aki – férjével közösen – nagyjából egy évtizede vásárolta meg a négy hektáros területet. Akkor Királyszálláson már nem lakott senki, elvadult hely volt. A házaspár a dzsungelből valóságos kis paradicsomot varázsolt, és a területet idegenforgalmi célra hasznosították.

Fejes Balázs, Cser Béláné és Orbán Tibor Nesztor polgármester a nyitás előtt álló intézménynél (Fotó: B. KIss László)

Ez a tevékenység most új alapra helyeződik: a felújított, tágas vadászházban bentlakásos rehabilitációs intézetet nyitnak fiatal szenvedélybetegek számára. A Független Ház Nonprofit Kft. fenntartásában működő intézményben egyidőben két tucat, 18-22 év közötti, szenvedélybeteg fiatal lelhet majd átmeneti otthonra a gyógyulás reményében. A terápiának a mindennapos munka is részét képezi majd – tudtuk meg Fejes Balázstól, a kft. másik ügyvezetőjétől. Az épületek, beleértve a vadászházat is, komfortosak, térerő viszont nincs. Ez azonban – a nyitás előtt álló intézmény jellegéből adódóan – nem hátrány, sőt inkább előny.

A férj, Cser Béla, aki első látásra beleszeretett Királyszállásba, sajnos nem érhette meg a szenvedélybetegek – főként drogosok – gyógyításával foglalkozó intézmény megnyitását, idén februárban hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt – tudtuk meg Cser Bélánétól, akire pedagógusként hárult a családi vállalkozások vezetésének terhe. E teher egy részét vette át aztán Fejes Balázs. Cser Béla holtában sem lett hűtlen Királyszálláshoz. Hamvai ugyanis itt, a bakonyi erdőben leltek végső nyughelyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!