Hírek

2014.11.07. 20:05

Csalóka lehet a számláló az új, rádiós leolvasású költségmegosztóknál

Székesfehérvár - Ha áttérünk a költségmegosztók havi leolvasására, láthatjuk-e majd a kiérkező fűtésszámlán, hogy mennyi elfogyasztott egység alapján számolták ki a fizetendő összeget? - tette fel a kérdést olvasónk.

Házi Péter

Úgy tűnik, továbbra is sok a kérdés az új, rádiós leolvasású költségmegosztókkal kapcsolatban, amelyek felszerelését nemrégiben indította el az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet az általa kezelt azon épületek esetében, ahol a lakók egy előzetes kérdőíven kérték az új készülékeket. Több lakó is telefonált szerkesztőségünkbe, járjunk utána, honnan tudhatják majd, pontosan hány költségmegosztós egység alapján számolták ki a fűtésszámláját. Kapnak-e például adatot arról, hogy a rádiós leolvasás alapján hány egységet fogyasztottak el az elmúlt hónapban?

Farkas Béla

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Farkas Béla, a szövetkezet igazgatója elmondta, a rádiós költségmegosztó kijelzőjén minden lakó nyomon követheti, mennyivel nőtt az adott hónapban az elfogyasztott egységek száma. Az első összeállított számla december 5-én készül el azoknál az épületeknél, ahol már felszerelték az új készülékeket.

Szauter Ákos

A Széphő Zrt. vezérigazgatójának, Szauter Ákosnak az elmondása szerint a lakó az általuk kiküldendő fűtésszámlán nem a radiátoraikon lévő költségmegosztók egységeit láthatja majd, hanem azt, hogy az adott hónapban a ház által elfogyasztott hőmennyiségből pontosan hány gigajoule-lal részesül az adott lakás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az adott lakás decemberben mondjuk húsz egységet fogyaszt el a költségmegosztó alapján, majd januárban ugyancsak húsz egységgel többet mutat a készülék, az nem jelenti azt, hogy a fizetendő összeg is megegyezik a decemberivel. Ugyanis a megosztón látható egység csak egy arányszám, így ha az adott ház januárban több hőmennyiséget fűtött el, akkor egy egységre is magasabb összeg jut!

Sokan abban reménykednek, hogy a lakóközösség a havi leolvasásnak köszönhetően nem fog abnormális mértékben spórolni, nullára letekerni a radiátorok termosztátját. Így talán nem csak a cicák melegedhetnek majd (Fotó: Lovász Lilla)

- Annyiban nekünk is egyszerűbb dolgunk lesz a tényleges fogyasztás havi kiszámlázásával, hogy végre nem kell újraosztanunk a lakóktól beszedett pénzt a fűtésszezon végén. Ez mindig feszültséget szült, mostantól senki sem haragudhat a másikra: nem lesznek sem pótszámlák, sem fűtésdíj visszafizetések - tette hozzá Szauter Ákos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!