Hírek

2015.01.05. 17:50

A szilveszter halálos áldozata

Fejér megye - Eddig szinte minden szilveszteri szökött eb visszakerült a gazdájához, amelynek nagyon örvendetes oka van.

S. Töttő Rita

Egyre felkészültebbek a gazdik, ennek köszönhetően idén kevesebb kutya szökött el otthonról a szilveszteri durrogtatások miatt ez a tapasztalata Molnár Tamásnénak, az Alpha Segítő Kéz Alapítvány menhelyvezetőjének, aki azért nem titkolja azt sem: ennek ellenére továbbra sem barátja a tűzijáték, amely a 2014-es szilveszter idején is okozott megpróbáltatásokat a gyepmesteri feladatok ellátásában. Elsősorban azonban nem azért, mert százszámra szöktek az ebek otthonról, hanem, mert sokan a törvény szerint 18 órától tartható tűzijátékozás előtt már órákkal megkezdték durrogtatást. És erre még a legfelelősségteljesebb gazdák sem számítottak!

Sajnos éppen ezért halálos áldozata is volt a nagy ünneplésnek:

- Az Újcsóri úton már szilveszter kora délután befogtunk egy kutyát, amelyet nem sokkal korábban, a szemtanúk szerint elütött egy teherautó - meséli Molnár Tamásné. A kutya azonban annyira összetört, hogy az életét már nem tudták megmenteni, s el kellett altatni. Az állat, mint később kiderült, tűzijátéktól ijedt meg. Pedig hol voltak ekkor még a 18 órai kezdettől, amikortól törvényesen is el lehetett kezdeni a durrogtatást és amelyre a gazdák is felkészülhettek sóhajt nagyot a menhelyvezető s hozzáteszi: a menekülő ebek nagy része még este hat óra előtt szökött el otthonról. Öröm az ürömben, hogy egyébként minden más kutya, amelyet az elmúlt napokban fogtak be, mikrochipes volt, s ezért mindannyiuknak a gazdáját elérték! Nagyon jó érzés, amikor összefutnak a szálak, mert egyik oldalon érkezik egy jelzés, hogy eltűnt egy kutya, a másik oldalon pedig egy másik, hogy találtak egyet. S ha a mikrochip leolvasása után kiderül, hogy a keresett kutya az, amelyikre rátaláltak, akkor gyakran még a menhelyig sem jutnak el a megszökött ebek, mert egyből mennek értük a gazdák. És ez jó...

Ez az akita is várja már a gazdáját, akire a kutyában lévő chip alapján talált rá a gyepmester Fotó: a szerző

Eddig egyetlen olyan eb volt, amelyiknek a gazdáját nem érték el, mert a benne lévő elektronikus azonosítót nem regisztrálták a rendszerben. Mindenki más haza került. Volt köztük olyan kutyus, amelyik Tabajdról indult és néhány órával később Csalán fogtuk be szemlélteti a menhelyvezető, mekkora távolságokat képesek megtenni a kutyák ijedtükben. Akik egyébként általában három hétig vándorolnak , bóklásznak, majd pedig elindulnak hazafelé próbálja nyugtatni Molnárné azokat, akik még keresik eltűnt kedvenceiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!