Hírek

2015.03.20. 19:30

A brókerbotrány miatt új jogszabályok lesznek

Székesfehérvár – A közigazgatási perrend-tartásra vonatkozó szabályozás koncepciója jövő hónapra elkészül, s azt benyújtják a kormánynak – jelentette be Trócsányi László.

Klecska Ernő

Az igazságügyi miniszter pénteken a Magyar Jogász Egylet Fejér megyei szervezete székesfehérvári, a civiljogi kodifikációval kapcsolatos konferenciáján elmondta: Magyarországon nem volt a közigazgatási perrendtartásra vonatkozó külön szabályozás, mivel 1952 óta a polgári eljárásjog része volt.

Trócsányi László. Fotó: Koppán Viktor

A polgári eljárás szabályai a magánjogi, egyenjogú felek közötti szabályokat tartalmazzák, míg a közigazgatási perekben az egyik fél mindig az állam vagy a hatóság, a másik az állampolgár, ezért utóbbiban más típusú bíráskodásra és teljesen új eljárási szabályokra van szükség – fogalmazott.

Trócsányi László szerint a közigazgatási ügyekben különösen fontos, hogy korszerű és hatékony bíráskodás álljon az állampolgárok rendelkezésére. Meggondolandónak nevezte a közigazgatási felső-bíróság felállítását.

A miniszter kiemelte: a minisztériumnak olyan ad hoc feladatokat is meg kellett oldania, mint a devizahitelek forintosítása, vagy a most napirenden lévő pénzpiaci szabályozások, amelyekre a brókerbotrány miatt lehet égetően szükség. Szólt a polgári perrendtartásról szóló, a kormány által januárban elfogadott koncepcióról és a magáncsőd intézményével kapcsolatos feladataikról is.

Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke örömének adott hangot, hogy a miniszter e szervezetre bízta a civiljogi kodifikációval kapcsolatos szakmai viták megszervezését. A szegedi után Székesfehérváron volt a második vitanap, és még az öt táblabíróságon, valamint Miskolcon és Szombathelyen lesz hasonló konzultáció – tudtuk meg a konferencián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!