Hírek

2016.04.09. 14:33

Egy kis ízelítő a frontról

A Katonai Emlékpark Pákozd területén újra felpezsdült az élet: az Életképek a magyar hadtörténelemből címet viselő program tartogatott izgalmakat.

Sebestyén Lilla

Szombat délelőtt, tizenegy óra után nem sokkal dördült el az ágyú. A közelben állók befogták a fülüket felkészülve a hatalmas robajra, ami pár pillanattal a tűzparancs kiadása után be is váltotta a hozzáfűzött reményeket. Természetesen a MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) Hagyományőrző Tagozat keze alatt megújult 39M 85 mm légvédelmi ágyúba csak egy vaktöltényt helyeztek el, de a jelenlévőknek még az ominózus lövés után is sokáig csöngött a füle.

A felújított, II. világháborús ágyú névadó ünnepségén - melyet ezzel a lövéssel zártak - Tessely Zoltán miniszteri biztos mondott beszédet, aki szerint az ágyú nem a véres háború, az értelmetlen halál jelképe, sokkal inkább annak szimbóluma, hogy jogunk van megvédeni azt, ami a miénk.



Őt követték a keresztszülők a KEMPP-ben felállított színpadon, akik Csatti Kovács Lászlóról az ágyú a névadójáról is beszéltek. 

A rendezvényen a MATASZ egyik képviselője közvetlenül a lövés előtt elárulta: az ágyú tömege közel négy és fél tonna és két hónapig tartott a felújítása.

A kilencedik alkalommal megszervezett  Életképek a magyar hadtörténelemből elnevezést viselő rendezvénynek azonban nem ez volt az egyetlen programja, sőt: a megnyitó után közel százötven ifjú nemzetőr bemutatóját nézhettük meg, ahogy egyenruhába öltözve, gránátoknak minősített labdákkal és fapuskákkal megvívták bemutató harcukat megelevenítve először a 1848-49 korszakot.



Oláh László, a KEMPP szakmai főreferense elmondta: öt iskola vett részt ezen a bemutatón, négy székesfehérvári, illetve a pákozdi általános iskola.

- Tavaly ősszel kezdtük el az ifjú nemzetőrökkel a felkészülést, ami nem azt jelenti, hogy felfegyvereztük a gyerekeket, hanem hadtörténelmi céllal, azért, hogy jobban megismerhessék a szabadságharc időszakát oktattuk őket, előadásokat tartottunk nekik - mondta el Oláh László.

Délután Szűts Tamás tartott előadást az érdeklődőknek Virágok Doberdóról – Szűts főhadnagy legkeményebb csatája címmel, mely nagyszülei, kitartó szerelméről szólt.  A program zárásaként délután négy órakor pedig lövészárok harc, a kézigránátdobás izgalmaiba, a fegyverfogások és tüzelési helyzetek ismereteibe kóstolhattak bele a látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!