Hírek

2016.10.08. 09:18

Borulhat a birtokpolitika – Az Alkotmánybíróság elé kerül Kishantos ügye

Kishantos – Történelmi horderejű döntés született szerdán Kishantos ügyében! – tájékoztatta Ács Sándorné a Fejér Megyei Hírlapot és a feol.hu oldalt. Az Alkotmánybíróság elé kerül Kishantos ügye.

V. Varga József

A Fővárosi Törvényszék szerdán úgy határozott: az Alkotmánybírósághoz fordul. A Törvényszék álláspontja szerint ugyanis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre (NFA) vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az Alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ korrupció elleni egyezményét is – mondta el lapunknak Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője.

Ács Sándorné Éva és a csütörtök délután elhunyt Bolye Ferenc egy korábbi demonstráción

Fotó: V. Varga József


Amint már beszámoltunk róla, az NFA pályázatokat írt ki a korábban 15 éven át Kishantos által bérelt földekre. Kishantos egyetlen pályázaton sem nyert, 2013 végén pedig pert indított a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen az egész pályázati eljárás jogszerűtlensége miatt. 

A szerdai bírósági határozat reményt ad arra, hogy Kishantos számára ebben az alapvető fontosságú ügyben is igazságot szolgáltatnak – hangsúlyozta Ácsné. Amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a Törvényszék kérésének, alapjaiban borulhat a Fidesz birtokpolitikája, a precedensértékű döntés következtében semmissé válhatnak az állami földbérleti szerződések, és megkérdőjeleződhet a sokat bírált földprivatizáció érvényessége is – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!