Hírek

2016.10.14. 15:33

Elképesztő: Fehérvár 300 kilométernyi útján 120 kilométeren 20 ezer autó araszol

Székesfehérvár – A kerékpáros úthálózat fejlesztéséről szóló stratégiai tervet egyhangúlag fogadta el a közgyűlés: égető szükség van alternatív közlekedési lehetőségek megteremtésére, különben belefulladunk az autókba.

Házi Péter

Megdöbbentő adattal szemléltette a helyzet tarthatatlanná válását Cser-Palkovics András polgármester: a forgalomszámlálások szerint reggelente és a délutáni csúcsidőszakban húszezer jármű van mozgásban (vagy éppen dugóban) Fehérvár útjain. A város úthálózata, beleértve a lakótelepeken belüli kis utcákat is, nagyjából 300 kilométer, ha az autók darabszámára 6 métert számolunk a követési távolságokkal együtt, akkor a csúcsidőszakban 120 kilométeren, a teljes úthálózat több mint egyharmadán állnak vagy mennek az autók!

Ezért is van nagy szükség a kerékpárutak, sávok kialakítására, nem véletlen, hogy a testület egyhangúan fogadta el a kerékpársáv építési pályázatok beadását lehetővé tevő stratégiát. Márton Roland (MSZP) is örül annak, hogy a város jelentősen fejleszteni kívánja a kerékpáros infrastruktúrát, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Kerékpáros Klub fehérvári csoportjának a stratégia belvárost érintő részével problémája van. A város polgármestere szerint bevonták a civileket a terv készítésébe. Azt kéri a biciklis szervezetektől, észrevételeiket írásban is tegyék meg, hogy azok beépíthetőek legyenek a stratégiába. A polgármester abban is segítséget kért, hogy az érintetettek tájékoztassák a biciklis társadalmat az elképzelésekről. A Várkörúton például megépült a kerékpáros sáv, ám sajnos sokan mégis a járdán kerekeznek. Az ilyen kérdésekben is szükség van szemléletformálásra.

Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) azt nehezményezte, hogy néhány hónapja a Városgondnokság megtisztította a lámpaoszlopokat az évtizedes plakátmaradványoktól, ám az októberi népszavazás miatt az oszlopokon újra politikai ragaszok jelentek meg. Azt kérte, a városban működő pártok fogadjanak el egy nyilatkozatot, miszerint Fehérváron nem csúfítják össze plakátokkal az oszlopokat. Az effajta ragasztgatásra kampányidőszakban jogilag lehetőség van, ám azt 30 napon belül el kell tüntetni – válaszolt Bozai István városgondnok. A polgármester is azt kérte, az érintettek a határidőn belül tisztítsák meg az oszlopokat.

Döntöttek: felújítják a Teleki gimnázium udvari homlokzatát és ugyancsak megújul a Városháza teteje és homlokzata is. A megyeszékhely is tagja lesz a „Fehérvárak” közötti nemzetközi együttműködésnek Gyulafehérvárral és Biograd na Moruval közösen. így ugyanis lehetőség nyílhat regionális uniós források lehívására.

 

A városban 975 közalkalmazott kevesebbet keres bruttó 160 ezer forintnál. Az ő érdekükben vetettem fel az egyszeri Erzsébet-utalvány 15 ezer forintra való megemelését , ha már az állam nem adja meg a fizetésemelést. Örülök, hogy a városvezetés ezt megvizsgálja – fogalmazott Földi Judit (DK), aki „Elvesztette Népszabadság jellegét” feliratú pólóban vett részt a közgyűlésen.

Márton Roland (MSZP) örömét fejezte ki, hogy a zónás parkolási bérletekkel kapcsolatos kedvezményekről szóló előterjesztésüket a következő közgyűlésen tárgyalni fogja a testület. Addig a Városgondnokságnak szakmailag is meg kell vizsgálnia a javaslatot, amely a kölyökbérletek kiterjesztéséről, „nővérbérletekről” és az uszodába érkezők ingyenes parkolásáról szól.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!