Hírek

2016.10.15. 13:20

Pillanatok alatt bárkiből lehet bántalmazott - Mit tehet a szülő, ha a gyermekét zaklatják?

Az iskolai abúzus sajnos gyakran előfordul manapság, de mégis, miért válik valaki bántalmazottá? Mit tehet a szülő, ha a gyermekét zaklatják? Ezekre a kérdésekre igyekeztek válaszokat adni az érdeklődőknek a Fehérvári Pagony előadásán.

Laci Patrícia

Biztosan több szülővel is előfordult már, hogy azt vette észre: gyermekével valami nincs rendben, valami nyomasztja. A legkézenfekvőbb megoldás persze, ha a szülő azonnal megkérdezi a gyerekét: történt-e vele valami az iskolában? A legszerencsésebb helyzet, ha csemeténk rögtön elmondja, mi bántja a lelkét, csakhogy nem mindig kap az apa vagy az anya azonnal választ.

Sokféle impulzus érheti az iskolában kicsit, ami miatt megbántódik: például rossz jegyet kap, nem érti tisztán a tananyagot vagy valami szerencsétlen baleset miatt csúnyán beüti magát valahova. Sajnos, általános szülőt tapasztalat, hogy a gyermekük sokszor azért szomorkodik, mert lelkileg vagy fizikailag bántják az iskolában.

A témával kapcsolatban legutóbb a Fehérvári Pagonyban is tartottak előadást: Az est egyik vendége Wéber Anikó író volt, aki sikerkönyvben dolgozta fel az iskolai abúzus témáját. Az osztály vesztese című könyvében több gyermeket is bemutat, akiket társai bántalmaznak. Akad, akit azért, mert kövér, mást azért, mert stréber. Természetesen a bántalmazók sem maradnak ki a cselekményszálból, így a könyv olvasásakor velük is megismerkedhetünk. Az írónőt könyve megírásakor a valóság inspirálta elsősorban.

- Napköziben tanítottam egy tanévet, s az ottani tapasztalataimat írtam meg. Sajnos szinte igaz történetekből áll össze a cselekmény - mesélte Wéber Anikó.

Nemesné Somlai Gitta pszichológus (balra) és Wéber Anikó, az iskolai bántalmazásról szóló könyv szerzője volt az est vendége a Pagonyban (fotó: Koppán Viktor)

Az írónő a történetében azt is próbálja érzékeltetni, hogy a bántalmazók azért terrorizálnak másokat, mert valami komoly problémájuk van otthon, így valójában ők maguk is sérültek, nem csak a bántalmazott gyerekek.

Nemesné Somlai Gitta pszichológus elmondta: sajnos, bárki válhat bántalmazottá. Azt is elemezte: vajon mi lehet az oka annak, ha valakiből áldozat lesz? Ebből a szempontból fontos megvizsgálni, hogy milyen a gyerkőc önértékelése és önbizalma. Ha túl alacsony, nagyobb eséllyel válhat a kicsi bántalmazottá. Gyakori az is, hogy a szülői attitűd, akár a túlaggódás, akár az elhanyagolás, befolyásolhatja a gyermeket, így a szülő önértékelésének is a helyén kell lennie. Az élő beszéd családi hiánya is okozója lehet annak, ha a lurkó áldozattá válik, ugyanis ha gyengébb kommunikációs készsége, nehezebben, illetve egyáltalán nem képes megvédeni önmagát.

A szakértő szerint fontos, hogy a csemete érezze, szüleire mindig számíthat, de ezt a kicsi lelkileg is tapasztalja meg, ne csak fizikailag. Éppen ezért a pszichológus kiemelte a dicséret és az ölelés jelentőségét. Nemesné Somlai Gitta úgy látja, a szülőknek ki kell állniuk gyermekük mellett, a bátorsággal a szeretetünket fejezzük ki a gyerek iránt. Míg a szülő félelme és közömbössége a pozitív változást akadályozza. Emellett fontos, hogy az anya, az apa és a tanár között is létrejöjjön a kölcsönös bizalom, ami a későbbi, hosszú távú együttműködés alapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!