Hírek

2016.10.12. 16:49

Többe kerül levelezni?

Székesfehérvár – A közönséges háztartási levélszekrény nyílásába be nem férő küldeményeket hamarosan csomagként tartják nyilván a postai rendszerben akkor is, ha csupán 1 grammosak.

Kocsis Noémi

Olvasónk hívta fel a figyelmet az alábbi változásra: úgy tudja, október elejétől csakis csomagnak tekinthető az a küldemény, amely ugyan méretre nagyobb a levélszekrénynél, de eddig a gyakorlat szerint mégis odakerült, s sima feladási díjat kellett utána fizetni. Ezentúl azonban csomagdíjért küldhetjük el, még akkor is, ha pusztán egy nagy alakú, egylapos prospektusról van szó. Megkérdeztük a szolgáltatót, mi is ez a változás pontosan és miért tartották szükségesnek bevezetni?

A Magyar Posta mindig törekszik a felmerülő ügyféligények minél magasabb szintű kiszolgálására, és folyamatosan ezekhez igazítja szolgáltatási portfólióját – adott választ a megkeresésre a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.

A felmerülő ügyféligényekre reagálva éppen ezért az olyan küldeményeket, amelyek alakjuk miatt nem férnek be a levélszekrénybe, terveink szerint hamarosan (valóban októbertől tervezte ugyanis bevezetni a szolgáltató az új változást, de egyelőre elhalasztották – a szerk.) csomagként kezeljük majd és így kézbesítjük őket. Ezeket a küldeményeket (amelyek eddig levélként kerültek feladásra, de csomag jellegűek voltak) a Magyar Posta belső elnevezésében „amorfként” azonosítja. Amorf küldeménynek számít az a küldemény, amelyiknek egy vagy több oldala nagyobb, mint 32,4 x 22,9 x 2,4 cm (hosszúság, szélesség, magasság).

A változás előnye a szolgáltató szerint az, hogy a küldemények a teljes szállítási folyamat során nyomon követhetőek mind a cég honlapján, mind pedig mobilapplikációján keresztül. Érezhető tehát a szándék, hogy a kuncsaftokat elektronikus útra tereljék, bár ez talán kicsit aggályos lesz azok esetében, akik – mondjuk egészségügyi akadályoztatásuk, vagy mondjuk idős koruk miatt – nem rendelkeznek ilyen eszközökkel, vagy nem tudják azokat kezelni. A szolgáltató azt ígéri, a tervezett változásról időben értesítik az ügyfeleket.

Felröppent az a hír is, hogy a postán keresztül érkező pénzt csak bankkártyával (alapszámla nyitásával) lehetne felvenni, ezzel kapcsolatban az illetékes úgy reagált, miután az alapszámla nem kötelező, csak szabadon választható, cégük továbbra is változatlan módon biztosítja ügyfelei számára valamennyi utalvány szolgáltatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!