Hírek

2016.11.25. 17:00

Óvatosan a neten! - Tanácsok a biztonságosabb vásárláshoz

A Black Friday-on már túl vagyunk ugyan, de az online vásárlásokra vonatkozó tanácsokból sosem elég.

FMH-információ

A Black Friday-hez kapcsolódva az ESET öt pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el a pénzünk és a számítógépünk ellen intézett támadást.

- Nem mindegyik online kapcsolat biztonságos ahhoz, hogy online fizetésekhez használjuk. A karácsonyi vásárokban elérhető nyilvános Wi-Fi nem feltétlenül a legjobb opció. Jobb alternatíva, ha az otthoni saját számítógépünket, vagy okostelefon/tablet esetében idegen helyen saját mobil internetünket használjuk a vásárláshoz.

- Lehetőség szerint mindig használjunk saját megbízható eszközt, ezeken hamarabb észreveszünk bármilyen működés közben előforduló szokatlan jelenséget. Tartsuk az operációs rendszerünket és a szoftvereinket naprakészen, hogy elkerüljük a nem javított biztonsági réseket. Telepítsünk olyan megbízható vírusvédelmi alkalmazást, amely többrétegű biztonsági megoldásokkal rendelkezik, és például az online bankolás közben is védelmet nyújt.

Kényelmes és gyors az otthoni, internetes vásárlás - és biztonságos is, ha betartunk néhány fontos szabályt Fotó: stockphoto

- Ha olyan ajánlatot kapunk, amelyik túl szépnek és kedvezőnek tűnik, hogy igaz legyen, akkor majdnem biztosan átverésről van szó. Az e-mailben érkező hamis ajánlatok gyakoriak az év végi szezonban, és ezek olyan kártékony weboldalakra irányítják a vásárlókat, amelyek titokban bizalmas adatokat gyűjtenek a felhasználóktól. Ha nem szeretnénk ilyen oldalakra tévedni, írjuk be a böngészőbe kézzel a felkeresni kívánt online bolt címét, és ne kattintsunk a kétes levelekben érkező linkekre.

- Ha lehet, jól ismert és megbízható üzleteket, webáruházakat és termékmárkákat válasszunk, amelyek elérhető ügyfélszolgálattal rendelkeznek az esetleg felmerülő problémák kezelésére. Azonban akkor se lankadjon a figyelmünk, ha jól ismert márkáról van szó, mert a csalók sokszor hamis, és az eredetire hasonlító, megtévesztő weboldalakat készítenek a vásárlók félrevezetéséhez.

- Az online vásárlás biztonságosabb, ha virtuális bankkártyát, vagy valamilyen megbízható online fizetésközvetítői szolgáltatást alkalmazunk a vásárlás során, így nem lesz közvetlen veszélyben a valódi bankszámlánkon tartott összeg. Ha mégis baj történik, akkor a kárt, vagy annak egy részét a bank, illetve a szolgáltató átvállalhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!